Nezavisni sindikat srednjih škola o sindikalnom referendumu

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske objavio je danas da se na sindikalni referendum do sada odazvalo 50 posto članova toga sindikata, od kojih je 73 posto negativno ocijenilo pregovore o izmjenama Zakona o radu.

Nezavisni je sindikat sudjelovao u referendumu kao autonoman sindikat, a njegov čelnik Andrija Puljević rekao je na konferenciji za novinare da ne zna što će s rezultatima referenduma jer u Hrvatskoj više nema sindikalnog jedinstva.

Ti događaji na sindikalnoj sceni štete hrvatskom radništvu, rekao je Puljević, optuživši Maticu hrvatskih sindikata javnih služba da je, smatrajući da dosegnuta razina u pregovorima o izmjenama ZOR-a zadovoljava, odustankom od sudjelovanja u referendumu izazvala, po principu domino-efekta, sindikalno rasulo.

Dvije najveće sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati - sukobile su se zbog jednoga popratnog letka, a jučer su se iz zajedničkog referenduma povukle Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske, rekao je Puljević.

Govoreći o pravima srednjoškolskih djelatnika, Puljević je optužio Vladu da ne puštuje ni temeljni ni granski kolektivni ugovor jer srednjoškolskim profesorima nisu isplaćene naknade za smjenski rad za 2002. i dodatak na plaću od 10 posto za zaposlenike koji rade u školama na područjima posebne državne skrbi.

(Hina) mvr jn

Pročitajte više