nezavisni sindikat traži smjenu direktora splitske željezare

Podružnica Nezavisnog sindikata u splitskoj Željezari zatražila je danas na tiskovnoj konferenciji smjenu predsjednika Uprave Željezare Split Pere Antunovića i povratak na posao radnika koji su dobili otkaz, kako tvrde sindikalci, samo zato što su protiv njega digli glas.

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita koji u Željezari ima podružnicu, rekao je da, za razliku od drugog sindikata (Sindikata metalaca), taj sindikat neće sudjelovati u najavljenoj akciji zauzimanja tvornice.

Nezavisni sindikat splitske Željezare, u koji je učlanjen najveći broj radnika, ocijenio je danas da je predsjednik Uprave Antunović najveći krivac za loše stanje. Unatoč nedavno završenoj modernizaciji vrijednoj 22 milijuna eura, dugovi se stalno gomilaju, a 400 radnika Željezare nije dobilo plaće šest mjeseci. Radnici tvrde da Željezara može poslovati uspješno, samo moraju otići oni koji ju ne znaju voditi. Šegvić kaže da Nezavisni sindikat neće dopustiti da Željezaru zauzme Sindikat metalaca jer se ´problemi Željezare moraju riješiti na pravi način´.

Trojica sindikalnih povjerenika u Željezari izjavili su da su dobili otkaz samo zato što su upozoravali na teškoće u tvrtki.

Bivši voditelj nabave u Željezari Igor Buljević rekao je da je pismom Nadzornom odboru Željezare te izjavom za novinare ukazao na, kako tvrdi, malverzacije Uprave. Među ostalim, Upravu je optužio za uvoz opeka uz proviziju od 130 posto. To je prijavio i Državnom odvjetništvu i dobio otkaz. ´Obrazloženje je bilo da sam iznio neistinu u javnost, međutim nakon moje tvrdnje policija je pokrenula istragu i u lipnju 2002. protiv Antunovića je podignuta kaznena prijeva´, kazao je Buljević.

Pročitajte više