Nezavisnim zastupnicima godišnje više od 250.000 kuna

ODLUKA saborskog Odbora za Ustav po kojoj će u džepove nezavisnih zastupnika mjesečno ići 35 tisuća kuna podigla je veliku buru među političkim strankama. Dok će se HSS žaliti Ustavnom sudu, u SDP-u upozoravaju da HDZ novcem poreznih obveznika kupuje birače.

Nezavisnim zastupnicima godišnje će se isplaćivati 259.000 kuna, a zastupnicama 283.000 kuna, što znači da će u četverogodišnjem mandatu "otežati" za više od milijun kuna. To pravo nezavisni zastupnici ostvaruju temeljem odluke Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav od 3. studenog 2004, za koju su ruku digli svi članovi Obora. Među njima je bio i SDP-ovac Mato Arlović.

Novac, mjesečno oko 35.000 kuna, nezavisni zastupnici, prema toj odluci, trebali bi trošiti na svoj politički rad, a o tome kako su potrošili novac izvješće trebaju podnijeti Odboru.

Kako smatraju da ova odluka nije u skladu s Zakonom o političkim strankama po kojem novac za rad dobivaju samo političke stranke, HSS je najavio da će se žaliti Ustavnom sudu. Zdenka Čuhnil u rujnu je izišla iz Kluba HSS-a jer joj navodno nisu ništa platiti za rad njenog ureda za manjine. Ona je tražila 70 posto, a HSS-u nudila 30 posto. HSS-ovci su to, kako piše Večernji list, odbili i nudili podjelu 50:50. Kako se nisu mogli dogovoriti Čuhnil se više nije pojavljivala na sjednicama Predsjedništva.

Kupovanje saborske većine

Uz zastupnicu Čuhnil, koja će novac dobivati od studenog, 35.000 kuna mjesečno uplaćivat će se i Ivi Lončaru koji je 29. rujna obavijestio Odbor da prekida sve veze s HDSS-om. Od siječnja, kada je odluka prvi put donesena, novac primaju Nikola Mak, Jene Adam i Furio Radin.

Željka Antunović (SDP) tvrdi da ovom odlukom HDZ konstantno novcem poreznih obveznika plaća i saborsku većinu i često neprincipijelno povjerenje birača.

Kalkulira se kako se odlukom pokušava kupiti naklonost nezavisnih birača u slučaju Žužul.

Pročitajte više