Nijemcima pozlilo u obilasku benkovačkog konc-logora za pse

PREDSTAVNICI njemačkih udruga za zaštitu životinja posjetili su danas azil za napuštene životinje u Benkovcu, a zajedno s njima bila je ekipa televizijska ekipa ARD-a. Kako se može čuti, njemački zaštitari i predstavnici medija bili su toliko šokirani zatečenim stanjem, da je njemačkoj glumici hrvatskih korijena Dunji Rajter, koja je predvodila njemačku tv-ekipu, u jednom trenutku pozlilo u obilasku azila! Također, Nijemci su odbili nazivati utočište za pse "azilom", već su ga nazvali "mučilištem".

O stanju u benkovačkom azilu za pse Index je pisao više puta. Riječ je "azilu", gdje je od stotinjak pasa na životu ostalo svega njih četrdeset. Psi umiru od loše ishrane, higijenskih uvjeta, a zbog groznih su uvjeta počeli i gristi jedan drugog. Mnogi prijatelji životinja u Hrvatskoj azil za pse u Benkovcu, nazivaju "konc-logorom" u kojem psi jednostavno čekaju svoju smrt. Čak se može čuti kako se neki psi navodno uzimaju i za ilegalne borbe pasa.

Nakon što su "slike iz Benkovca" dospjele u javnost, razne udruge "Društva prijatelja životinja" iz Belgije, Austrije, Srbije, Njemačke, Nizozemske, SAD-a i Kanade obećale su pomoć jer nisu mogli ostati ravnodušni. Hrvatske službene institucije nisu reagirale na slučaj iz Benkovca, dok članica austrijske udruge za zaštitu životinja Anna Maria Gruenfelder tvrdi da bi situacija mogla dovesti do bojkota austrijskih turista ovo ljeto.

I.Ć.
Foto: tierschutzprojekt-kroatien/Arhiva

Pročitajte više