NIKOLA MIROŠEVIĆ O POKRETANJU HRVATSKE U AGRARNOM SEGMENTU

Inicijativa o planu sadnje novih vinograda, voćnjaka i maslinika hvale je vrijedna ponajprije što je napokon jedna hrvatska Vlada shvatila da bez razvijena agrara nema razvijene zemlje, izjavio je poznati hrvatski stručnjak za vinogradarstvo Nikola Mirošević, upitan da komentira prijedlog nove Vlade o godišnjem planu podizanja 3000 hektara vinograda, 3600 hektara voćnjaka i 500 hektara maslinika. L

"Time će se, dakako, ispraviti velika nepravda nanesena toj poljoprivrednoj proizvodnoj djelatnosti od prethodnih vlada", rekao je profesor zagrebačkoga Agronomskoga fakulteta Nikola Mirošević, dodavši kako to nisu samo neki imaginarni hektari u nekom poljoprivrednom prostoru, kako to nisu samo očekivane tone domaćeg voća i hektolitri dobra vina i ulja, već je to znatan broj radnih mjesta u seoskim dijelovima naše domovine, ponajprije tamo gdje drugih izvora prihoda nema, gdje je broj nezaposlenih velik i mnogi proizvodni pogoni ugasli.

"To jednostavno znači da je jedan hektar dugogodišnjeg zasada jednako jedno najjeftinije otvoreno radno mjesto", objasnio je, napomenuvši kako smatra svojom obvezom, budući da više od 35 godina radi u vinogradarstvu, upozoriti da je potreban vrlo ozbiljan i visoko prosperitetan pristup izradbi najpovoljnijega provedbenog programa u najavljenih 60 dana.

Mirošević pritom kaže da promišlja na realnu dinamiku ulaganja u vremenu i prostoru, raspoloživost proizvodnih površina, nesređene imovinskopravne odnose, neobrađena polja, zgarištne prostore otoka i uzmorja i slično, zatim na nedostatak infrastrukturnih potencijala za objektivnu izvedbu projekta (rasadnici, strojevi, cestovna mreža i sl.), potrebu izmjene pojedinih zakonskih i pratećih propisa, potrebu objektivizacije raspodjele poticaja, u skladu sa stanjem proizvodnog staništa, njegovom pripremom za sadnju i iskorištavanje zasada te nizom drugih nezaobilaznih stručnih, administrativnih i agronomskih mjera koje u tako kratku razdoblju treba elaborirati kako bi se uspješno i bez ostatka moglo "Pokrenuti Hrvatsku" u tom agrarnom dijelu.

"Dakako moram istaknuti nekoliko bitnih brojaka u vinogradarstvu kako bi se razumjelo moje promišljanje. Za podizanje 3000 hektara vinograda na godinu u prosjeku je potrebno 15 milijuna cijepova (sadnica), više od dva milijuna stupova, 15 milijuna potpornih kolaca, 2500 tona žice za naslon i oko milijun i 300 tisuća različitih zatezača", rekao je. Dometnuo je kako je potrebna i procjena glede strojeva za pripremu, sadnju i održavanje vinograda, što je vrijednost od oko pet do sedam eura po sadnome mjestu!

"Možemo li te goleme količine repromaterijala proizvesti u Hrvatskoj ili će najveći dio ulaganja povećati vanjskotrgovinski manjak zbog uvoza", upitao je, opetujući kako se za taj posao potrebno dobro pripremiti i organizirati!

Izrazivši punu potporu tom Vladinu programu, posebice resornom ministru, Mirošević je istaknuo da oko toga vrijednog i preuzetnog programa treba okupiti sve relevantne potencijale, a isključiti sve voluntarističke pristupe.

(Hina) mc

Pročitajte više