Nikola Vein prebačen u šibenski zatvor na izdržavanje desetomjesečne kazne

34- GODIŠNJI Nikola Vein, za kojega je sudac zadarskog Županijskog suda Ante Anić nedavno donio oslobađajuću presudu za kazneno djelo pripremanja protudržavnog terorizma, nakon puštanja iz zadarskog pritvora prebačen je u Okružni zatvor u Šibeniku na odsluženje desetomjesečne kazne zbog krivotvorenja isprave, potvrđeno je danas iz Županijskog suda u Šibeniku.

Županijski sud u Šibeniku odbio je Veinovu žalbu na osudu na kaznu zatvora zbog krivotvorenja isprava na koju ga je osudio Općinski sud u Kninu. Optužnica ga je teretila da se od siječnja do listopada 2001. srpskim povratnicima na području Knina predstavljao kao vlasnik agencije za prikupljanje domovnica i rodnih listova, prikupivši ukupno 96 punomoći koje je ovjerio krivotvorenim pečatom suda u Beogradu.

Vein je zajedno s 32-godišnjim Tiborom Fuerom zbog nedostatka dokaza nedavno oslobođen optužbi da je 26. studenoga prošle godine sudjelovao u pripremi kaznenog djela protudržavnog terorizma.

Prema optužnici Vein i Fuer su taj dan krenuli automobilom iz mjesta Srb s eksplozivnom napravom koju su planirali predati nepoznatoj osobi. Kako je pri čitanju optužnice ustvrdio županijski državni odvjetnik oni su bili svjesni da aktiviranjem naprave, koja je imala veliku razornu moć, mogu ugroziti sigurnost u Zadru i sigurnost Republike Hrvatske.

Vein, koji je srpske nacionalnosti, je istog dana uhićen u Zadru s eksplozivnom napravom velike razorne moći, a Tibor Fuer, mađarske nacionalnosti, uspio je pobjeći iz Zadra, no također istog dana uhićen je u Obrovcu. Obojica su bila u pritvoru.

Pročitajte više