Ninko Mirić predstavio na HTV-u svoj izborni program

LSov kandidat za zastupnika srpske nacionalne manjine Ninko Mirić predstavio je večeras na HTVu svoj izborni program, ističući da će se zalagati za očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Hrvatskoj.

Ocijenivši da "srpski narod u Hrvatskoj nikada nije bio manji", Mirić je ustvrdio da su se postojeće političke stranke s nacionalnim predznakom distancirale od svoga biračkog tijela.

Rekao je kako se LS zalaže za integraciju Srba u građansko društvo, te da je ta stranka posebno osjetljiva prema žrtvama nasilja u krugu obitelji i prema manjinama.

Ustvrdio je da država u proteklih 13 godina "svjesno nije htjela ispuniti preuzete obveze prema manjinama", na što je, kaže, nedavno upozorio i Odbor za ljudska prava Europskog parlamenta.

Biračima je obećao da će se u Saboru zalagati za dosljednu provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji jamči očuvanje manjinskog identiteta kroz zaštitu manjinske kulture i jezika.

Inzistirat će i da se do kraja sljedeće godine u potpunosti riješi pitanje povrata imovine, da se do kraja završi obnova i da se pristupi rješavanju problema stanarskih prava građana srpske nacionalnosti.

Odbijanje Sabora da pripadnicima nacionalnih manjina omogući dvostruko glasovanje Mirić je ocijenio diskriminacijom jer se, kaže, od tih ljudi traži da se izjasne jesu li građani ili pripadnici nacionalnih manjina.

Pročitajte više