Niz izraelskih operacija na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze

IZRAELSKA vojska je u četvrtak izvela nekoliko upada u pojas Gaze i na Zapadnu obalu, pri čemu su ubijene dvije osobe, među kojima i jedno dijete, a dvadesetak ih je ranjeno.

Izraelski premijer Ariel Sharon počeo je pregovore s članovima svoje vlade i stručnjacima nakon odluke Vrhovnog suda da u dijelu dugom 30 kilometara izmijeni trasu sigurnosnog zida koji se gradi na Zapadnoj obali, kako bi poveo računa o pravima palestinskog stanovništva.

Devetogodišnje dijete ubijeno je u pucnjavi vojske u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, a aktivist radikalnog pokreta Hamas podlegao je ozljedama od metaka koje je zadobio dan prije kada su Izraelci upali u Beit Hanun, na sjeveru tog područja.

S ovim žrtvama broj poginulih osoba od početka Intifade u rujnu 2000. popeo se na 4.140, od čega je 3.145 Palestinaca, a 923 Izraelca.

Još desetak Palestinaca ranjeno je metcima iz izraelskog oružja u sektoru Beit Hanun, među kojima su neki pogođeni granatama ispaljenim iz helikoptera.

Cilj je vojne ofenzive u Beit Hanunu koja je počela u utorak, spriječiti ispaljivanje granata Qassam na područje izraelske države iz tog sektora, pošto su u ponedjeljak u Sderotu iz takvih naprava kućne izrade ubijena dva Izraelca, među kojima jedno trogodišnje dijete.

U četvrtak navečer izraelska vojska je objavila da je ubila pet naoružanih Palestinaca koji su planirali izvesti velik napad na cesti Karni-Netzarim nedaleko od Gaze, ali su palestinski sigurnosni izvori priopćili da su ranjeni.

Pročitajte više