Niz velikih izložbi u Veneciji počinje u petak izložbom djela Giandomenica Tiepola

BOGAT program izložbi ove jeseni u Veneciji počet će u petak 3. rujna izložbom "Tiepolo. Ironia e Comico" na otoku San Giorgio Maggiore, nakon koje će uslijediti izložba "Turner u Veneciji", 9. Međunarodni biennale arhitekture i retrospektiva radova Salvadora Dalija.

Izložbom "Tiepolo. Ironia e Comico", koja će biti otvorena od 3. rujna do 5. prosinca u prostorima zaklade Cini na otoku San Giorgio Maggiore, Venecija će obilježiti 200-godišnjicu smrti Giandomenica Tiepola (1727-1804), venecijanskog slikara i grafičara razdoblja rokokoa. Izložba će obuhvatiti 156 slika i grafika venecijanskih umjetnika 18. stoljeća; Antona Marie Zanettija, Giambattiste i Giandomenica Tiepola, kao i manji broj djela Francesca Guardija, Giambattiste Piranesija, Lorenza Tiepola i Marca Riccija.

Izložba je podijeljena u pet cjelina od kojih su dvije posvećene radu Giandomenica Tiepola, a tematski kroz crteže i karikature obrađuju razdoblje dekadencije i pada Venecijanske Republike tijekom 18. stoljeća. Izloženi radovi svakodnevicu tog razdoblja prikazuju na ironičan i komičan način, a izložbu je osmislio nedavno preminuli ugledni povjesničar umjetnosti, stručnjak za venecijansku baroknu umjetnost, Adriano Mariuz.

U Muzeju Correr u Veneciji 4. rujna bit će otvorena izložba "Turner i Venecija", organizirana u suradnji s londonskom galerijom Tate, koja će predstaviti 120 slika, crteža i akvarela s motivima Venecije engleskog slikara romantizma Williama Turnera (1775.-1851.) nastalih za tri Turnerova posjeta Veneciji u razdoblju od 1819. do 1840. godine i po slikarevu povratku u Englesku. Izložba će biti otvorena do 23. siječnja 2005. godine.

Deveta Međunarodna izložba arhitekture venecijanskog Biennala pod nazivom "Metamorph", na kojem sudjeluju i hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina projektom "Absolute Internet, no stop city", bit će otvorena 12. rujna. Ovogodišnja međunarodna izložba arhitekture Kurta W. Forstera istražuje promjene koje se od sedamdesetih godina odvijaju na polju suvremene arhitekture pružajući mogućnost posjetitelju da svjedoči njezinoj transformaciji. Izložba arhitekture "Metamorph" smještena je u Talijanskom paviljonu u Giardinima i Corderijama venecijanskog Arsenala gdje će u sekciji "Surfaces" biti predstavljen i projekt Penezića i Rogine. Biennale je otvoren do 7. studenog.

Istog dana, 12. rujna, Palazzo Grassi nakon jednogodišnje obnove ponovno otvara vrata retrospektivnom izložbom Salvadora Dalija povodom stogodišnjice slikareva rođenja. U palači Grassi će do 16. siječnja biti izloženo više od 200 Dalijevih djela.

Pročitajte više