Nizozemski islamisti planirali atentat na Barrosa

BIVŠI portugalski premijer Jose Manuel Barroso i druge poznate ličnosti možda su ljetos, uoči otvaranja Europskog prvenstva u nogometu u Portugalu, bili mete islamskih terorista sa sjedištem u Nizozemskoj, piše u ponedjeljak portugalski dnevnik Diario de Noticias.

Adelindo Salvado, direktor pravosudne policije, sumnjao je da je skupina planirala napade na Barrosa, koji je kasnije imenovan predsjednikom Europske komisije, ali i na druge ličnosti, na temelju informacija o trojici pripadnika nizozemske radikalne islamističke skupine.

Među trojicom je bio i Fahtni Noreddine, Marokanac koji je živio u Amsterdamu u stanu Mohameda Bouyerija, osumnjičenog za ubojstvo filmskog redatelja Thea Van Gogha 2. studenoga, piše list.

Prema Salvadu, osumnjičeni su svakoga dana golfom nizozemskih registarskih oznaka odlazili do zračne luke u Lisabonu i podizali manje količine novca.

"Sve je ukazivalo da su nešto planirali", rekao je Salvado koji je naredio pojačane mjere sigurnosti, a Barrosa uputio neka ne napušta hotel niti sudjeluje na večeri u Portu uoči otvaranja prvenstva 12. lipnja.

Portugal je protjerao trojicu nazad u Nizozemsku gdje su ih ispitale tamošnje službe sigurnosti.

U pismu što ga je nizozemska vlada uputila parlamentu prošlog tjedna stoji da su nizozemske vlasti obavijestile Portugal o dolasku pripadnika radikalne muslimanske skupine u Porto.

Diario de Noticias prenosi i da je nizozemski ministar unutarnjih poslova Joham Ramkes otkrio da su trojica muškaraca iz te skupine pripadala mreži Hofstad, istoj onoj koja je ubila Thea van Gogha, te da je Noreddine živio je u stanu s Bouyerijem.

O mreži Hofstad znade se da je čine mladi rođeni u Nizozemskoj s afričkim vezama, s vezama u Španjolskoj i Belgiji, te da su neki već bili u Pakistanu u logorima za obuku.

Diario još podsjeća da su od ubojstva van Gogha učestali napadi na islamske institucije uz podmetanje požara što je sve teško uzdrmalo Nizozemsku, državu kojoj je tolerancija bila glavno obilježje bilo da je riječ o eutanaziji, konzumaciji lakih droga, pobačaju ili homoseksualnom braku.

Toleranciju je pokazivala i prema imigrantima i njihovu pravu da teže boljem životu od onoga u domovini, piše dnevnik i zaključuje: "Sada se ta tolerancija doživljava kao strašna pogreška".

Pročitajte više