Nizozemski medicinski inspektor nakon Oluje vidio pljačku srpskih kuća

NA SUĐENJU hrvatskim generalima Markaču, Gotovini i Čermaku u Haagu, danas je svjedočio nizozemski medicinski inspektor potpukovnik Herman Steenbergen koji je 1995. bio djelatnik nizozemskog ministarstva obrane, a kao vojni promatrač UN-a je bio razmješten u Gračacu u tadašnjem UN-ovom Sektoru jug.

Prvog dana Oluje, 4. kolovoza, Steenbergen je iz skloništa u Gračacu čuo granate koje su padale po gradu. Dva dana kasnije, odnosno dan nakon što su hrvatske postrojbe oslobodile Gračac, Steenbergen je vidio organiziranu pljačku srpskih kuća. Rekao je da je vidio kako kuće pljačkaju civili s narančastim trakama na rukama. Ukradene stvari su bile natovarene na kamione koji su kasnije otišli u nepoznatom smjeru.

Steenbergen je ustvrdio da su pljačku srpskih kuća vidjeli pripadnici hrvatskih specijalnih postrojbi koji sami nisu pljačkali, ali nisu niti reagirali odnosno nisu spriječili pljačku.

18. kolovoza vidio je da u okolici Gračaca gore kuće, a kada je sa svojim timom htio obići te kuće fizički su ih zaustavile hrvatske vojne snage. Riječ je o dvadesetak vojnika koji su bili neprijateljski raspoloženi prema UN-ovim promatračima. Steenbergen kaže da je palež kuća kasnije prijavio u hrvatskoj policijskoj postaji gdje mu je odgovoreno da se radi o kućama koje su se zapalile zbog "neispravnih instalacija".

Bacanje pokvarenog mesa

Odvjetnik Goran Mikuličić, koji u Haagu zastupa generala Mladena Markača, doveo je u pitanje sposobnost Steenbergena da iz skloništa u Gračacu točno utvrdi iz kojeg su smjera dolazile granate koje su padale na grad i okolicu, ali je Nizozemac odgovorio kako je 4. kolovoza rano ujutro jedno vrijeme proveo na vratima skloništa i u dvorištu zgrade u kojoj su UN-ove snage bile smještene te je mogao vidjeti granate koje su padale lijevo i desno od mjesta na kojem se tada nalazio.

Na tvrdnju o civilima s narančastim trakama, Mikuličić je rekao da se radilo o pripadnicima hrvatske civilne zaštite kojima je uoči i tijekom Oluje naloženo da dezinficiraju napuštene kuće, a u što je bilo uključeno i odvoženje zamrzivača i bacanje pokvarenog mesa. Steenbergen je na to odgovorio da je na ulicama Gračaca vidio i druge ukradene stvari, a ne samo zamrzivače.

Herman Steenbergen sa svjedočenjem nastavlja sutra.

I.K.
Foto: ICTY

Pročitajte više