Njemačka biskupija moli za oprost zbog seksualnih zlostavljanja

PREDSJEDNIK Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch se ispričao žrtvama zlostavljanja u katoličkim školama i tražio oprost. Izjavio je da će Crkva provesti temeljitu istragu o zlostavljanjima koja su se dogodila u 30 godina. Zollitisch je kazao da bi katolička crkva u Njemačkoj trebala djecu i mlade bolje zaštititi od mogućih zlostavljanja. "Spolno zlostavljanje djece je teško kriminalno djelo. Tim više to vrijedi za Crkvu, koja bi se trebala brinuti o djeci i mladima", kazao je.

Do otkrića zlostavljanja došlo je prije nekoliko tjedana, kada je nekadašnji isusovački svećenik, koji sada živi u Čileu, svojoj bivšoj učenici poslao pismo u kojem joj se ispričava za svoja nedjela u prošlosti. Odmah nakon otkrića skandala je provedena istraga, u kojoj su žrtve silovanja optužile 12 isusovaca koji su od 60. do 80. godine prošlog stoljeća zlostavljali polaznike katoličkih škola u Njemačkoj.

Krajem prošlog tjedna su u javnost procurile informacije o spolnim zlostavljanjima u jednoj od selezijanskih škola u Berlinu. Ukupan broj žrtava seksualnih zlostavljanja u Crkvi u Njemačkoj veći je od 120. Žrtve su progovorile o spolnim i psihičkim zlostavljanjima od strane isusovaca i redovnica u nekoliko katoličkih đačkih domova, prenose njemački mediji.

Pročitajte više