Njemačka: Glasači SPD-a mijenjaju mišljenje

UKUPNO 28 posto birača koji su na parlamentarnim izborima 2002. glasali za Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) danas žali što su svoj glas dali stranci njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, proizlazi iz ispitivanja javnog mišjenja što ga je po nalogu tjednika "Stern" sproveo institut Forsa.

Prema istom ispitivanju svojim strankama su razočarani još i simpatizeri Liberala (FDP) i Reformiranih komunista (PDS). Poklonici demokršćanske Unije CDU/CSU i stranke Zelenih stoje iza svoje prošlogodišnje odluke.

Ispitivanje je također pokazalo da bi ishod parlamentarnih izbora, da se izbori održavaju sljedeće nedjelje, izgledao potpuno drugačije. Tako bi SPD osvojio samo 28 posto glasova što je 2 posto manje nego prije tjedan dana i 10 posto manje nego na prošlogodišnjim izborima. Unija CDU/CSU bi osvojila 47 posto glasova što je gotovo 10 posto više nego što ih je stranka osvojila na parlamentarnim izborima. Zeleni bi osvojili 11 posto glasova a Liberali 7.

Promatrači procjenjuju da su dodatnom poboljšanju rezultata Unije CDU/CSU pogodovali rezultati ovotjednih izbora u Bavarskoj gdje je Kršćansko socijalna unija (CSU) osvojila dvotrećinsku većinu dok je SPD s 19 posto ostvario svoj dosad najslabiji rezultat u Bavarskoj.

Birači su isto tako nezadovoljni nesigurnom reformskom politikom koalicijske Vlade Gerharda Schroedera te stagnacijom gospodarstva i rastom nezaposlenosti. Analitičari, međutim, primjećuju da birači zbog loše politike kažnjavaju samo SPD dok je manji koalicijski partner stranka Zelenih od prošlogodišnjih izbora osvojila dodatni broj glasova.

Pročitajte više