Njemačka javnost protiv objavljivanja slika Saddamovih sinova

NJEMAČKA je javnost uglavnom negativno reagirala na objavljivanje slika ubijenih sinova Saddama Husseina, Udaya i Qusaya.

Povjerenik OESS-a za medije, njemački političar Freimut Duve smatra da objavljivanje slika ubijenih sinova Saddama Husseina, "neće pozitivno utjecati na razvoj demokracije u Iraku". On je u razgovoru za državnu TV postaju ARD ocijenio kako postoji opasnost da se oko ličnosti Udaya i Qusaya stvori "mit mučenika" te da je suđenje dvojici Saddamovih sinova moglo Iračanima pokazati kako funkcionira pravna država.

Komentator nadregionalnog dnevnika "Frankfurter Rundschau" smatra da je objavljivanje slika masakriranih Saddamovih sinova "necivilizirano" i protivno pravilima o poštivanju ljudskih prava. Komentator podsjeća da su SAD oštro prosvjedovale protiv objavljivanja slika uhićenih američkih vojnika tijekom rata u Iraku.

Dnevnik "Frankfurter Neue Presse" govori o "pokazivanju trofeja" te također ocjenjuje da bi objavljivanje slika moglo rezultirati neželjenim pojačavanjem kulta ličnosti osoba koje to ne zaslužuju.

"Flensburger Tageblatt" se pita s kolikim se problemima SAD suočavaju Iraku da su priblegle objavljivanju slika leševa. Autor smatra da je zapadni svijet ovim potezom u Iraku izgubio moralnu nadmoć.

(Hina) nk rb

Pročitajte više