Njemačka: Kriminalci ipak neće moći preko novih europskih granica

NJEMAČKO ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je u utorak napise dnevnika "Bild" po kojima je najnovijim širenjem Europske unije ukinuta zabrana ulaska za 60.000 kriminalaca iz novoprimljenih članica EU, koja je dosad vrijedila za ulazak u zemlje Unije.

"Bild" je u svom današnjem broju objavio da su, nakon ulaska deset novih članica u EU, iz tzv. Schengenskog informacijskog sustava (SIS) izbrisani državljani ovih zemlja koji su u prošlosti počinili kriminalna djela u nekoj od zemalja EU te da sada ponovo nesmetano mogu ulaziti u Njemačku. List se pozvao na sigurnosne stručnjake koji navode da se među tim kriminalcima nalaze osuđene ubojice, ucjenjivači kao i "čitave bande" maloljetnih džepara.

Ministarstvo je potvrdilo da su navedeni počinitelji kriminalnih djela, ulaskom u EU zemalja čiji su državljani, doista izbrisani iz SIS-a ali je upozorilo da su njihovi podaci i dalje u kompjuterskom sustavu Njemačke pogranične službe. Zbog toga što će se na granicama "stare" EU i dalje primjenjivati kontrole putnika, ovim će osobama, kako je priopćeno, ulazak u Njemačku i u budućnosti biti onemogućen.


Pročitajte više