Njemačka neće smanjiti broj svojih vojnika na Balkanu

NJEMAČKO ministarstvo obrane je demantiralo tvrdnje medija da su SAD, u svezi s iračkom krizom, od svojih saveznika zatražile drastično smanjenje svojih postrojbi na Balkanu.

Dnevnik ´Leipziger Volkszeitung´ je, pozivajući se na krugove bliske njemačkoj vladi, u današnjem broju objavio navode da SAD traže da se broj vojnika NATO saveza na Kosovu sa sadašnjih 28.000 smanji na ispod 10.000. Njemačka vlada je s nerazumijevanjem reagirala na zahtjeve Washingtona, tvrdi list.

Prema riječima neimanovanog djelatnika ministarstva obrane, potpuno je nerazumljivo da se vojnici povuku s Kosova jer bi time bili potpuno uništeni izgledi za uspjeh stabilizacijskog programa za regiju.

Predstavnik ministarstva je potvrdio da se već duže vrijeme planira smanjenje broja vojnika u sklopu KFOR-a na 15.000 ali da te namjere postoje još od prije izbijanja iračke krize. Međutim za razliku od SAD-a koje u svakom slučaju žele smanjiti postrojbe, Njemačka povlačenje vojnika NATO saveza sa Kosova uvjetuje povoljnim razvojem situacije u regiji, naglasio je djelatnik ministarstva.

Pročitajte više