Njemačka planira deportacije tražitelja azila

Foto: Hina

U PREDIZBORNOJ kampanji problem migranata i tražitelja azila se spominje sve češće pa se očekuje kako će Angela Merkel uskoro objaviti planove za povećanje deportacija tražitelja azila.


Mjere uključuju pristup mobilnim telefonima i SIM karticama tražitelja azila kako bi se potvrdio njihov identitet. Do kreiranja ovih mjera došlo je nakon napada u Berlinu u kojemu je tražitelj azila ubio 12 osoba na božićnom sajmu.

Anisa Amrija Tunis nije prihvatio natrag u zemlju nakon što mu je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azilom. To je stvorili pritisak na vladu Angele Merkel da stvori novi plan o deportacijama i da pronađe načine kako ih ubrzati.

Centri za izlaz iz države

Kako piše BBC, plan je procurio u njemačke medije, a u njemu se tvrdi kako će se centar za deportacije uspostaviti u Berlinu. Centri za izlaz iz države su mogući i blizu zračnih luka kako bi u njima mogli boraviti osobe kojima je odbijen azil.

Federalna vlada će potrošiti oko 90 milijuna eura u tijeku 2017. godine u sklopu programa povratka tražitelja azilanata doma. Ako se osobe odluče na dobrovoljni povratak u svoje države, bit će im dodijeljena određena financijska pomoć.

890,000 tražitelja azila 2015. godine

Oko 890,000 tražitelja azila je 2015. godine stiglo u Njemačku. Angela Merkel je odlučila ostaviti granice otvorenima i u trenutku kada su ih neke druge države u Europi zatvorile što je dovelo do njezinog slabijeg političkog rejtinga i do rasta anti-imigracijske stranke Alternativa za Njemačku.

U međuvremenu je došlo i do rasta SPD-a i Martin Schulza koji je kandidat te stranke za kancelara, te prema najnovijim anketama vodi pred Angelom Merkel.

Prošle godine je iz Njemačke deportirano 25,000 osoba dok je oko 55,000 njih otišlo iz Njemačke svojevoljno.

Pročitajte više