NJEMAČKA: POČELI RAZGOVORI O POVLAČENJU AMERIČKIH VOJNIKA

Sjedinjene Američke Države su i službeno potvrdile povlačenje velikog broja svojih vojnika iz Njemačke a konkretni razgovori o obujmu i obliku povlačenja su već započeli, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo vanjskih poslova. L

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je nakon povratka s azijske turneje da je njemačka vlada pokazala razumijevanje za povlačenje američkih postrojbi iz Njemačke, između ostalog i zato "jer se i sama nalazi u procesu prestrukturiranja svojih oružanih snaga".

Američki predsjednik George Bush bi još tijekom dana trebao i službeno najaviti povlačenje postrojbi iz Europe, koje predstavlja dio reformi oružanih snaga u sklopu borbe protiv terorizma.

Kako javlja "Finacial Times Deutschland" u broju od ponedjeljka, SAD će u sljedećih četiri do šest godina iz Njemačke povući više od polovice od 75.000 stacioniranih vojnika. Njemačku bi zajedno s vojnicima napustilo i oko 100.000 članova obitelji, što za regije u kojima se nalaze najvažnija uporišta predstavlja veliki gospodarski udarac.

Premijer savezne pokrajine Bavarska u kojoj je smještena većina uporišta američke vojske, Edmund Stoibner, izrazio je strahovanja za lokalno gospodarstvo. "Bojim se da će Bavarsku napustiti velik broj američkih vojnika", izjavio je Stoiber te najavio da će se njegov kabinet boriti da što više vojnika ostane u svojim uporištima. Američke vojne baze su često i glavni poslodavac u regijama u kojima se nalaze pa se stoga strahuje i od vala otkaza.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su u pregovore s američkim vlastima uključene i lokalne vlasti kako bi se pronašlo što bezbolnije rješenje za pogođene regije.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više