Njemačka putovnica više nije najmoćnija na svijetu, hrvatska stoji nikad bolje

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

OBJAVLJENA JE nova rang-lista svjetskih putovnica.

Tvrtka Henley & Partners i ove je godine provela istraživanje o tome koliko su jake putovnice pojedine zemlje. Jačina putovnice mjeri se time u koliko zemalja svijeta njezini vlasnici mogu putovati bez vize.

Njemačka putovnica više nije najmoćnija

Iako je prošle godine bila na prvom mjestu, ove godine njemačka putovnica nije najmoćnija. Sad je na drugom mjestu, odmah iza Japana i Singapura, koji dijele prvo. Njihovi stanovnici bez vize mogu putovati u čak 189 zemalja svijeta, dok Nijemci bez vize mogu putovati u 188 zemalja. 

Treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska i Danska, čiji stanovnici mogu putovati u 187 zemalja bez vize. 

Na četvrtom su mjestu Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD, a bez vize mogu putovati u 186 zemalja svijeta. 

Na petom mjestu su Belgija, Kanada, Irska i Švicarska, čiji stanovnici bez vize mogu putovati u 185 zemalja svijeta.

Hrvatska putovnica plasirana najbolje dosad


Hrvatska se nalazi na 16. mjestu, što je najbolji plasman u 12 godina, koliko iz Henleyja & Partnersa mjere jačinu putovnica. Prošle godine Hrvatska je putovnica bila na 21. mjestu. Vlasnici hrvatske putovnice tako mogu putovati u 169 zemalja bez vize. 

Što se zemalja regije tiče, Slovenija se nalazi na devetom mjestu, Srbija je na 36., a BiH se nalazi na 46. mjestu. 
 

 

Pročitajte više