Njemačka: U porastu kriminal s desničarskom pozadinom

Kriminalitet s radikalno desnom pozadinom prošle je godine u Njemačkoj dosegao najvišu razinu u posljednje četiri godine, piše ovih dana list "Tagesspiegel".

Godine 2004. je zabilježeno 1256 kriminalnih djela s ekstremno desnom pozadinom više nego godinu dana ranije. Pokrajinski kriminalni uredi zabilježili su prošle godine, piše list, ukupno 12 051. kaznenih djela povezanih ili inspiriranih mržnjom prema strancima ili rasnom netrpeljivošću.

Najveći dio počinjenih kaznenih djela odnosi se na propagandne delikte ili delikte remećenja javnog reda i mira, u što primjerice spada i javno pozdravljanje uzdignutom rukom na tzv. Hitlerov pozdrav. No i broj fizičkih napada na strance, s tjelesnim ozljedama, dosegao je sa 776 slučajeva najvišu razinu u posljednje četiri godine.

Berlinska policija je u međuvremenu na osnovu nedavno donesenog zakona o zabrani okupljanja neonacista pred povijesno značajnim objektima, zabranila radikalno desnoj Nacionaldemokratskoj stranci Njemačke (NPD) prosvjede na Dan pobjede, 8. svibnja, pred Brandenburškim vratima i spomenikom holokaustu u Berlinu.

U saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje je u tijeku predizborna kampanja za lokalne izbore 22.svibnja, tvrtka "Opel" je putem suda NPD-u zabranila upotrebu imena ove tvrtke u predizbornoj kampanji. NPD je krizu ove automobilske tvrtke iskoristio kao primjer loše skrbi prema "njemačkim radnicima".

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više