Njemačke snage sigurnosti moći će rušiti otete putničke zrakoplove

NJEMAČKA vlada planira izmijeniti ustav kako bi njemačke snage sigurnosti mogle, kao posljednju opciju, rušiti putničke zrakoplove koje su oteli teroristi, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova.

U izjavi objavljenoj u srijedu, Wolfgang Schaeuble najavio je da će pravni stručnjaci sastaviti novi zakon i amandman ustava nakon što je njemački vrhovni sud odbacio raniju verziju zakona o sigurnosti u zračnom prometu.

Obaranje otetih putničkih zrakoplova moglo bi biti opravdano u slučaju ozbiljne prijetnje Njemačkoj, kazao je Schaeuble za Saechsische Zeitung.

"U slučaju (novog) 11. rujna, obaranje otetih zrakoplova bilo bi potrebno i pravno dopustivo", kazao je.

Njemački ustavni sud odbacio je prijedlog zakona o sigurnosti u zračnom prometu u ožujku, uz objašnjenje da vlasti nemaju pravo ubijati nedužne civile. Ocijenio je također da bi se dopuštanjem vojsci da obara putničke zrakoplove prekršila ustavna zabrana korištenja vojske radi domaće sigurnosti.

Govoreći o nedavno spriječenim navodnim planovima za rušenje putničkih zrakoplova koji polijeću iz Velike Britanije, Schaeuble je kazao da je i Njemačka izložena rastućoj prijetnji samoubilačkih napada.

Pročitajte više