Njemački demokršćani najavili pobjedu na idućim izborima

Pozivom predsjednice Kršćanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel na jedinstvo demokršćana i jačanje domoljubnih vrijednosti u Duesseldorfu je u utorak okončan dvodnevni stranački kongres CDUa, na kojemu je najavljena pobjeda demokršćana na idućim njemačkim izborima. L



CDU i CSU predstavljaju zajednički program kojim će se u predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima boriti protiv socijaldemokratsko-zelene vlade, najavila je Merkel.

Ona je izrazila uvjerenje da će demokršćani u saveznim pokrajinama Schleswig-Holstein i Sjeverno Porajnje-Vestfalija sljedeće godine, a na saveznoj razini za dvije godine uvjerljivo pobijediti jer pružaju "istinsku alternativu" vladi Gerharda Schroedera.

Obraćajući se prije toga okupljenima na kongresu, predsjednik CSU-a i bavarski premijer Edmund Stoiber predbacio je saveznoj vladi da je Njemačku u posljednjih šest godina otkako je na vlasti socijaldemokratsko-zelena koalicija dovela na rub katastrofe. Njemačka je zahvaljujući vladi Gerharda Schroedera postala siromašnija i hladnija zemlja, ocijenio je Stoiber. Mi želimo Njemačku izvući iz sadašnje krize i zato demokršćani moraju uprijeti iz sve snage da bi za dvije godine ponovno došli na vlasti, zaključio je predsjednik CSU-a.

U svom govoru Stoiber je također tematizirao pitanje domoljublja u Njemačkoj te odnosa prema strancima, što je bila i jedna od osnovnih tema kongresa. CDU se u jednom od prihvaćenih zaključaka kongresa zauzeo za bolju integraciju stranaca koji žive u Njemačkoj i odlučniju borbu protiv islamista, u što spadaju i strože zakonske odredbe glede običaja prisilnih vjenčanja ili nošenja marama u javnim ustanovama. I CDU se, slično kao i druga stranka demokršćanske Unije - CSU, na svom kongresu prije dva tjedna, pozvao na vrijednosti poput domoljublja i kršćanskih korijena.

Govor Edmunda Stoibera prihvaćen je s oduševljenjem što je jedan od pokazatelja da su sukobi oko kadrovskih pitanja i smjernica demokršćanske socijalne politike, koji su proteklih nekoliko mjeseci potresali demokršćansku Uniju CDU/CSU, djelomično riješeni. Otvoreno je ostalo pitanje demokršćanskog kadidata za kancelara na saveznim izborima za dvije godine, koje spada među najspornija pitanja unutar Unije. Promatrači procjenjuju da su izgledi Angele Merkel za ovu poziciju, nakon relativno slabog rezultata prilikom jučerašnjeg reizbora za mjesto predsjednice CDU-a, djelomično oslabljeni.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više