Njemački parlamentarac i posrednik za BiH u posjetu hrvatskom Saboru

Međunarodni posrednik za Bosnu i Hercegovinu i zastupnik u njemačkom parlamentu Christian SchwarzSchilling posjetio je u ponedjeljak Hrvatski sabor i tom prilikom čestitao hrvatskim građanima i Vladi na prihvaćenoj kandidaturi Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji.

Tijekom sastanka s predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora Miloradom Pupovcem, Shwarz-Shilling je, kako priopćeno, istaknuo da će ovakav međunarodni uspjeh Hrvatske kao primjer pozitivno utjecati i na ostale zemlje regije u njihovim eurointegracijskim procesima.

Govoreći o regionalnoj suradnji, a posebno o suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Shwarz-Shilling je naglasio pitanje povratka izbjeglica kao jedno od najvažnijih otvorenih pitanja u odnosima te dvije susjedne države. Potrebno je, smatra međunarodni posrednik za BiH, uložiti dodatne napore s obje strane kako bi se otklonile sve prepreke za povratak izbjeglica u svoje domove, te na taj način vratila ravnoteža etničke slike prije rata.

Složivši se s ocjenom sugovornika Pupovac je rekao kako su u Hrvatskoj osigurani svi zakonski preduvjeti za povratak izbjeglica te kako postoji politička volja i pozitivno ozračje potrebno za uspješnost tog procesa. Zadaća je ove Vlade, smatra Pupovac, ulaganje dodatnih napora u efikasnost i provedbu ovog problema označenog prioritetom. Među ostalim, potrebno je obratiti pozornost na loše životne uvjete izbjeglica u izbjegličkim centrima, te što prije riješiti njihov status, zaključio je Pupovac.

(Hina) xpp ysd

Pročitajte više