Nobilo o aferi Brodosplit: Medijsku sliku o slučaju kreirala je politika

SASLUŠANJEM na Županijskom sudu u Splitu iskaze o optužbama za umiješanost u aferu Brodosplit, kojom je splitski škver oštećen za 4,7 milijuna kuna, u ponedjeljak su dali bivši predsjednik Uprave Brodosplita Predrag Čudina i privatni poduzetnik i vlasnik tvrtke Iceberg Drago Maček.

Mačekov odvjetnik Anto Nobilo kazao je za Index kako je saslušanje trajalo od 9 do 14 sati, te da po kontinuitetu održavanja i vremenu trajanja bilo očigledno kako se radilo o velikom i dobro pripremljenom ročištu.

Nobilo je rekao kako je Drago Maček odbacio sve optužbe koje su navedene u istražnom zahtjevu protiv njega te je istražnom sucu Nevenu Cambiju detaljno objasnio sve poslove kojima je prisustvovao.

Tijekom održavanja današnjeg istražnog ročišta u sudnicu je došao dokument kojim Tužiteljstvo od Suda traži stavljanje oznake tajnosti na istražni postupak tj. traženo je da javnosti ostanu nedostupne činjenice koje će biti utvrđene tijekom postupka, kazao je Nobilo.

Odvjetnici obrane usprotivili su se tom zahtjevu konstatirajući kako javnost ima pravo znati, osobito nakon 540 članka objavljenih o aferi, te kako nema zakonskih razloga zbog kojih bi javnost bila isključena, pojasnio je Nobilo te dodao kako se radi o pokušaju tužiteljstva da pred javnošću sakrije činjenicu da u spisu nema nikakvih dokaza koji terete Mačeka. Izrazio je nadu kao će zahtjev o tajnosti biti odbijen.

Tijekom posljednjih mjeseci u medijima se špekuliralo kako bi iskazi pojedinih aktera afere Brodosplit mogli teretiti pojedine čelnike PU splitsko-dalmatinske koji su navodno namjerno opstruirali kriminalističku istragu u Brodosplitu.

"Ne znam što će drugi reći, znam što je moj klijent danas rekao. Nije spominjao splitsku policiju niti je za to bilo razloga. Tijekom svoje dugogodišnje karijere nisam vidio ovako kvalitetno izvršenu kriminalističku obradu jednog slučaja. Dakle PU splitsko-dalmatinska dala je zaista veliki trud da istraži cijeli ovaj postupak i vrlo kvalitetno je izvršila kriminalističku obradu. Jasno da neki nisu bili zadovoljni što oni(policija), čak i nakon određenih prijetnji nisu htjeli podnijet kaznenu prijavu protiv mog klijenta. Tako imamo jedinstveni slučaj da je Državno odvjetništvo samo krenulo u kazneni postupak bez policije." - kazao je Nobilo.

Medijsku sliku o Brodosplitu kreirala je politika

Nobilo se u cijeloj aferi dotakao i medijske slike kojom je slučaj popraćen te je istakao kako su medijske napise o aferi "kreirale političke snage".

"One su kreirale i iznudile ovaj kazneni postupak. U pravilu, kada se politika miješa u pravosudne slučajeve onda dobijemo nakaradne kaznene postupke. Obično se u slučajeve miješa politika koja je na vlasti, ovdje imamo jedinstveni slučaj da se splitska opoziciona politika (SDP) umiješala i forsirala djelovanje državnih organa i na kraju ishodila to djelovanje. Međutim, upravo zbog toga mislim da će ovaj slučaj loše završiti  jer nije prošao onu fazu koju je trebao proći, odnosno nije odrađen u suradnji policije i Državnog odvjetništva, i to je vjerojatno razlog zbog kojeg odvjetništvo izbjegava prisutnost javnosti u postupku.", kazao je Nobilo i dodao kako se radi o "umjetno aferi stvorenoj od strane politike, a ne rezultatu policijske kriminalističke obrade."

Nobilo kaže kako je u istražnom zahtjevu stvorena slika koja ne odgovara činjenicama iz postupka, te dodaje kako niti jedna jedina činjenica ne tereti njegovog klijenta.

Upitan da prokomentira današnji posjet austrijske ministrice pravosuđa Marie Berger Zagrebu, Nobilo kaže kako ne zna ima li taj posjet kakve veze s austrijskim dijelom u razrješavanju afere Brodosplit, te zaključuje kako u Austriji nije službeno otvorena nikakva istraga vezana u slučaj.

"U Austriji se došlo do jedne faze temeljene na novinskim člancima na kojoj je zapravo sve stalo. Tamo niti jedan sud nije otvorio nikakvu samostalnu radnju niti istragu vezanu uz slučaj" - zaključio je.

Za utorak i srijedu zakazanu su iduća ročišta na kojima će svoje iskaze dati čelni ljudi Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić.

I.K.

Pročitajte više