Nogometnim nasilnicima Portugal će za EP-a zabraniti ulazak u zemlju

SUDBINA engleskih huligana kojima je tamošnja policija odlučila zabraniti odlazak na Europsko nogometno prvenstvo u Portugalu neće zadesiti i hrvatske izgrednike, ali je gotovo sigurno kako ni njima neće biti omogućeno da prikažu svoje shvaćanje sportskog navijanja.

Hrvatskim navijačima, za koje zemlje Europske unije imaju podatke da su sudjelovali u neredima, portugalske vlasti moći će, naime, zabraniti ulazak u zemlju.

Engleska policija je nedavno sastavila popis s više od 2.400 huligana kojima će zabraniti odlazak u Portugal, tako što će im privremeno pričuvati putovnice. Prekrše li naredbu da predaju putovnice, završit će u zatvoru.

Za posljednjeg EP-a, održanog 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, engleska policija je zabranila putovanje preko kanala za svega 100 registriranih izgrednika.

Hrvatski MUP neće portugalskoj policiji dostaviti nikakav popis s podacima navijača koji su skloni izgredima, ali će pružiti osobne podatke o hrvatskim navijačima koji u Portugalu počine neko kazneno djelo.

Portugalska policija je od policija zemalja čije će nogometne reprezentacije sudjelovati na prvenstvu zatražila podatke o broju navijača koji će doći na EURO 2004, te općenite podatke o sklonosti izazivanja nereda tih navijača. Stoga, u MUP-u tvrde da će u okviru međunarodne policijske suradnje preko Interpola dostavljati samo te općenite podatke, a jedino u konkretnim slučajevima i osobne podatke pojedinih navijača.

Portugalske vlasti zatražile su i da zemlje sudionice prvenstva upute policijske timove. "To je uobičajena praksa kod velikih sportskih natjecanja", rekao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Primjerice, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. bilo je sedam hrvatskih policajaca, jedan je sudjelovao u radu Centralnog policijskog stožera u Parizu, dok su ostali bili u gradovima u kojima je nastupala hrvatska nogometna reprezentacija.

"MUP će i za EURO 2004. odabrati nekolicinu policajaca koji će boraviti u Portugalu, no njihova imena i broj još nisu poznati."

U MUP-u smatraju da i UEFA-ini uvjeti prodaje ulaznica pomažu u smanjenju opasnosti od mogućih nereda i divljanja navijača. Naime, svaka zemlja je dobila određeni kontigent ulaznica, a navijači pri kupnji moraju dati osobne podatke na posebnom obrascu, o čemu se potpisuje i ugovor. Nacionalni nogometni savezi će te podatke dostaviti Organizacijskom odboru EURA 2004. koji, zajedno s UEFA-om, prema potpisanom ugovoru imaju pravo raspolagati tim osobnim podacima navijača, objašnjavaju u MUP-u.

Između policija zemalja EU-a uobičajena je praksa da razmjenjuju podatke o navijačima koji su sudjelovali u neredima na njihovom području, pa tako i o onima koji ne dolaze iz zemalja članica EU-a. Te podatke zemlje članice EU-a mogu koristiti prema diskrecijskom pravu, odnosno, bez obzira na vizni režim, takvim navijačima mogu zabraniti ulazak. "Moguće je da Portugal, ali i neke druge zemlje EU-a, to pravo primjene i prema nekim našim navijačima za koje imaju podatke da su sudjelovali u neredima", rekao je glasnogovornik MUP-a Mehun.

Portugalska je vlada sredinom veljače usvojila sustav sigurnosnih mjera koje će biti primijenjene u vrijeme održavanja nogometnog prvenstva. Očekuje se da će za trotjednog Eura 2004. u Portugal doputovati više od pola milijuna navijača iz inozemstva i da je za njihovo kontroliranje potrebno najmanje 60.000 policajaca i redara. Njima će se pridružiti i oko 120 policajaca iz zemalja sudionica.

U sustavu sigurnosnih mjera predviđeno je i trenutačno protjerivanje izgrednika iz Portugala te elektronsko praćenje ponašanja navijača na stadionima i oko njih.

Ministarski kabinet razmotrio je i mjere koje će biti poduzete protiv krivotvoritelja ulaznica, zatim protiv navijača koji bacaju predmete na igrališta i pokušavaju unijeti alkoholna pića na stadione, kao i protiv onih koji se incidentno ponašaju i uništavaju javna prometna sredstva na putu do stadiona i u odlasku s njih.

Kao najveći sigurnosni izazov za organizatore EP-a portugalski ministar unutarnjih poslova Nuno Magalhaes označio je huligane iz Engleske, Njemačke i Nizozemske. U utakmice visokog rizika prvog kruga natjecanja svrstani su dvoboji Francuska-Engleska, Njemačka-Nizozemska, ali i susret Hrvatske i Engleske.

Hrvatska će u Portugalu imati otprilike tri puta veću navijačku podršku negoli na SP u Francuskoj prije šest godina. Utakmicu protiv Švicarske gledat će 4.500, Francuske 6.000, a Engleske 9.000 navijača.

Pročitajte više