Norveška donirala oko 8,3 milijuna kuna za razminiranje

KRALJEVINA Norveška donirala je 9,2 milijuna norveških kruna ili nešto više od 8,3 milijuna kuna Hrvatskom centru za razminiranje (HCR), priopćeno je danas iz HCR-a.

Donacija je namijenjena projektu "Cromac Scan Centar" za pretvaranje postojećih minskih podataka na papiru u digitalni oblik pogodan za unos u Minski informacijski sustav (MIS) Hrvatskog centra za razminiranje.

Ugovor o donaciji potpisali su u ponedjeljak u Oslu direktor Državne agencije za kartografiju i katastar Kraljevine Norveške Knut Flathen i ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth.

Donirani iznos pokrit će cjelokupne troškove opreme, programskih aplikacija i obuke, što će znatno doprinjeti povećanju kapaciteta pohrane podataka i omogućiti kvalitetno i brzo skeniranje svih zapisa sa skica i zemljovida te će se s velikom preciznošću moći kreirati osnovni geodigitalni podaci o položaju mina, zapreka i crta borbenih djelovanja.

Inače, HRC raspolaže s 10.000 minskih zapisnika u kojima je 25.000 minskih skica.

Projekt će se implementirati u naredne dvije godine s tim da će najveći dio projekta biti realiziran tijekom 2005., priopćuju iz HCR-a i napominju da će podatke moći koristiti sve zainteresirane institucije u Hrvatskoj kao što su Državna geodetska uprava i drugi.

Pročitajte više