Norveška pomaže Hrvatskoj u reformi katastarskog sustava

SPORAZUMOM između Državne geodetske uprave i Hrvatskog geodetskog instituta i Norveške kartografske uprave (Statens Kratverk) o provedbi zajednički financiranog projekta (CRONO GIP II) za poboljšanje infrastrukture informacija o nekretninama i geografskih podataka u Hrvatskoj potpisan je u četvrtak u Zagrebu.

Sporazum su potpisali Knut Flathen, generalni direktor Norveške kartografske uprave, Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave i Neven Rožić, ravnatelj Hrvatskog geodetskog instituta.

Ovim se sporazumom nastavlja već uspostavljena uspješna suradnja između norveških i hrvatskih geodeta (CRONO GIP I projekt) te su utvrđena četiri projekta koje će hrvatska i norveška strana zajednički financirati i realizirati u Hrvatskoj.

Ti su projekti razvoj i uspostava kapaciteta u Hrvatskoj za sustavnu digitalizaciju katastarskih planova, razvoj i uspostava kapaciteta za vektorizaciju postojećih topografskih karata u mjerilu 1: 5.000, nastavak izgradnje kapaciteta u Hrvatskom geodetskom institutu za kontrolu kvalitete geodetskih poslova te provedba katastarske izmjere, obnova zemljišnih knjiga i uspostava pilot geografskog informacijskog sustava za Nacionalni park Kornati.

Projekt je vrijedan 15,5 milijuna kuna od kojih je 9,5 milijuna kuna norveška donacija a 6,5 milijuna kuna udio s hrvatske strane.

Pročitajte više