Nova izdanja splitskoga nakladnika Verbuma

SPLITSKI nakladnik "Verbum" objavio je knjige "O jednostavnosti kršćanskog života" renesansnog reformatora Girolama Savonarole, "Misli" velikog katoličkog mistika Svetog Ivana od Križa i "Život Isusa Krista" francuskog povjesničara Henrija DanielRopsa.

Girolamo Savonarola je zbog oštrih kritika ondašnje Rimske kurije spaljen na lomači, a danas se u Vatikanu pokušava revidirati njegov proces. U svom djelu "O jednostavnosti kršćanskog života" on raspravlja o "odnosu čovjeka i Boga, o procesu obraćenja i o duhovnoj preobrazbi ljudskoga života".

U knjizi "Misli" Svetog Ivana od Križa nalazi se izbor sažetih duhovnih misli tog predstavnika zapadne, katoličke mistike izražene vrlo "slikovitim pjesničkim jezikom".

Henri Daniel-Rops u "Životu Isusa Krista" slika Isusa kao "središnju osobu naše povijesti". Na određeni način on "nastoji uzmaknuti pred evanđeoskim tekstom, težeći ga samo osvijetliti, upozoriti na nj i pomoći boljem razumijevanju," ističe u predgovoru knjizi Bonaventura Duda.

Henri Daniel-Rops bio je član Francuske akademije. Glavna su mu djela "Smrti, gdje je tvoja pobjeda?", "Sastavnice naše sudbine" i "Sveta povijest".

Pročitajte više