Nova Jugoslavija: Nakon zajedničke željeznice, udružuju se i zrakoplovne kompanije?

NAKON stvaranja zajedničke željezničke kompanije Slovenije, Hrvatske i Srbije, čini se kako "isti vjetrovi pušu" i među zrakoplovnim kompanijama s ovih prostora.

Tako će od 31. listopada ove godine srpska zrakoplovna kompanije JAT uspostaviti partnerski odnos s crnogorskim kolegama iz Montenegro Airlinesa. Time će obje kompanije povećati broj destinacija u koje će letjeti iz Beograda, Niša, Podgorice i Tivata, a smanjit će i cijene avionskih karata.

U udruživanje pozivaju Hrvate i Slovence

JAT i Montenegro Airlines zajedno imaju 22 aviona, od čega 14 Srbi i osam Crnogorci. Srpski državni tajnik za zrakoplovni promet Miodrag Miljković je kazao kako je dogovor o zajedničkom korištenju zrakoplova između JAT-a i Montenegro Airlinesa odličan potez te da bi bilo dobro da se i prijevoznici drugih bivših jugoslavenskih republika pridruže.

"To je nešto što se trenutačno događa svuda u svijetu, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, koja se posebno odrazila na zračni promet", kazao je Miljković te otkrio kako je već bilo razgovora s tvrtkama iz regije. Državni tajnik je napomenuo da taj zajednički odnos treba biti motiviran financijskim razlozima i željom da putnici dobiju bolje uvjete letenja uz niže cijene. Miljković smatra da bi srpskim i crnogorskim zračnim kompanijama najviše odgovarale tvrtke iz Hrvatske i Slovenije, jer one u svojim flotama imaju zrakoplove Airbusa i Canadaiera.

Pročitajte više