Nove optužbe na račun Bundeswehra

NJEMAČKO ministarstvo obrane istražuje navode po kojima su vojnici Bundeswehra za vrijeme jedne misije u inozemstvu djeci dijelili otrovne kocke špirita za potpaljivanje vatre koji su bili upakirani kao bomboni, javlja u petak tjednik "Bild" pozivajući se na izvore u ministarstvu obrane.

Prema istim izvorima, ministarstvo već nekoliko tjedana provjerava tvrdnje jednog vojnika koji je slučaj prijavio nadležnima. U izvješću se ne navodi o kojoj je zemlji riječ ali se vojnici Bundeswehra trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Afganistanu. Špirit u krutom stanju u obliku tableta vojnici koriste za potpalu kuhala. Kako javlja agencija dpa, istraga dosad nije ustvrdili istinitost ili neistinost navoda.

Budeswehr posljednjih tjedana potresaju skandali vezani uz mučenje ročnika od strane nadležnih. Ministarstvo obrane objavilo je da je zbog mučenja prilikom vježbi ročnika koji simuliraju otmice u inozemstvu pokrenuta istraga u 18 slučaja koji su se desili u vojarnama diljem Njemačke.

Kako se navodi, na meti optužbi se nalaze dočasnici koji su vježbe iskoristili za mučenje i iživljavanje nad ročnicima. Okrivljeni su se dosad branili tvrdnjama da je brutalnost tijekom vježbi potrebna kako bi ročnike pripremilo na misije u inozemstvu.

Pročitajte više