Nove studije potvrđuju teoriju o masovnom izumiranju vrsta

STRAH da će brojne vrste potpuno nestati, kao što su prije prije 65 milijuna godina nestali dinosauri, dobio je novu potvrdu nakon objavljivanja dviju britanskih studija.

Studije su pokazale da je stopa izumiranja kukaca i biljnih vrsta u cijeloj Britaniji nekoliko puta više nego što bi se moglo smatrati normalnim.

"Svijet pogađa novo masovno izumiranje vrsta", upozorio je Andrew Sugden iz časopisa Science International na konferenciji za novinare održanoj u Londonu. "Ove su studije putokaz u istraživanjima globalnih promjena."

Studije su napravljene uz potporu britanskoga Vijeća za istraživanje okoliša i objavljene su u časopisu Science.

Zemlja je već doživjela pet masovnih izumiranja vrsta u zadnjih 600 milijuna godina, a znanstvenici već neko vrijeme upozoravaju da nam prijeti i šesto.

Tu teoriju potvrđuju i dvije studije o nestanku britanskih leptira, ptica i biljnih vrsta koje su proveli Jeremy Thomas iz Centra za hidrologiju i ekologiju u jugozapadnoj Engleskoj i Calry Stevens s Otvorenog sveučilišta.

"Stope izumiranja u nekoliko proteklih stoljeća nekoliko su stotina puta više nego što bi bilo normalno", rekao je Thomas. "Većina ekologa prihvaća da se približavamo stopi koja je vrijedila u proteklih pet masovnih izumiranja vrsta."

I dok su sva prijašnja masovna izumiranja izazvali "izvanzemaljski" događaji, krivac za ovo nije tako dalek. "Kako se čini, ovo izumiranje izazvao je jedan životinjski organizam: čovjek", rekao je Thomas.

Gubitak staništa i zagađenje glavni su krivac za veliko izumiranje.

S druge strane, globalno zagrijavanje potaknulo je povećanje broja leptira i širenje njihova teritorija prema sjeveru, dodao je Thomas.

"Ipak, većina vrsta nestaje", rekao je. "Da nema globalnoga zagrijavanja, gubitak bi bio još veći."


Pročitajte više