NOVI LIJEK PROTIV ČESTOG OBLIKA REUMATIZMA

Pošto je izazvala prevrat u liječenju reumatoidnog poliartritisa, potpuno nova skupina lijekova monoklonalno antitijelo "antiTNF alfa" najvjerojatnije će donijeti velike promjene u liječenju ankiloznog spondilartritisa, oblika reumatizma koji se teško liječi klasičnom terapijom. L

TNF (tumor necrosis factor) alfa, faktor nekroze tumora, tvar je koju organizam inače stvara kod upale.

Njegova je glavna zadaća da sudjeluje u obrani od zaraznih bolesti i od tumora, ali se čini da može potaknuti i kroničnu upalu.

Kad je otkrivena uloga te tvari, laboratorij Shering-Plough je proizveo monoklonalno antitijelo infliximab koje će se vezati uz TNF i blokirati njegov nastanak. Taj najnoviji lijek koji stiže u Europu mogu propisivati samo bolnički liječnici.

Visoke doze nesteroidnih protuupalnih lijekova (AINS) najčešće olakšavaju patnje pacijentu. No u jednom od deset slučajeva AINS nema rezultata, a klasično antireumatsko liječenje nije jako djelotvorno.

Povrh toga, uzimanjem AINS-a povećava se rizik od probavnih tegoba, a 53 posto bolesnika misli da njihova bolest "nije pod najboljim nadzorom".

Monoklonalno antitijelo kojega je primjena prvo bila odobrena za liječenje reumatoidnog poliartritisa, a onda i Kronove bolesti - kronične upale crijeva - dobilo je ovih dana odobrenje europske medicinske službe, nakon čega će biti dostupan u petnaest zemalja članica Europske unije, kao i u Islandu i u Norveškoj.

Ističući da je lijek važan napredak u liječenju, autori istraživanja upozoravaju da lijek može imati suprotan učinak i izazvati reaktiviranje tuberkuloze, pa liječnici potiču na oprez: "Budući da TNF alfa ima važnu ulogu u obrani od zaraznih bolesti, treba biti oprezan, napose s pacijentima koji su već obolijevali od tih bolesti, koji su im skloni i u kojih je takva bolest u tijeku".

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više