Novi ministar demografije je teolog i bivši HDZ-ovac

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava objavio je danas da će DP-ov Ivan Šipić biti na čelu Ministarstva demografije i iseljeništva.

Glavni ciljevi ovog ministarstva bit će stvaranje povoljnog okruženja za mlade obitelji, zaustavljanje depopulacije ruralnih područja i stvaranje povoljnijih uvjeta za povratak iseljeništva u Hrvatsku, rekao je Penava.

Tko je Šipić?

Ivan Šipić diplomirani je teolog i bivši član HDZ-a. Rođen je 1974. u Vedrinama kod Trilja. 

U lokalnu politiku ušao je 2001. kao član Poglavarstva Grada Trilja. 2008. izabran je za gradonačelnika Trilja, a tu je funkciju obavljao sljedećih 13 godina. 

Šipić je bio HDZ-ov saborski zastupnik od 2016. do 2020. godine. U sabor je ušao kao zamjenik Nediljka Dujića.

Bio je aktivni protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije i jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su u saboru glasali protiv. Tvrdio da je će Istanbulska konvencija uvesti "rodnu ideologiju" u Hrvatsku.

Dva mjeseca prije lokalnih izbora 2021. odlučio je napustiti HDZ. Tada je rekao da stranku napušta zbog sukoba u vrhu županijskog ogranka. Mediji su pisali da je u bio u sukobu s utjecajnim dalmatinskim HDZ-ovcem Antom Sanaderom. 

Šipić je nakon izlaska iz HDZ-a išao na lokalne izbore kao nezavisni kandidat za gradonačelnika i izgubio u drugom krugu. 

Na parlamentarne izbore išao je na listi Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici. Bio je drugi na listi i ušao u sabor.

Što o demografiji piše u DP-ovom programu?

Inače, demografija je bila jedna od glavnih tema kojima se DP bavio u kampanji. Neke od mjera koje su obećali provesti u svom programu su financijsko poticanje sklapanja braka, poticanje useljavanja potomaka Hrvata iz Južne Amerike, stimuliranje "majčinog odgojnog i kućnog posla".

Promptna deratifikacija Istanbulske konvencije i "potpuni otklon od rodne ideologije" također bi potaknuli demografski rast, smatraju u DP-u. U programu navode da žele zaustaviti "promidžbe promjene spola" i "prestanak aktivnosti u smjeru promjene spola".

Inzistiraju da se u vrtićima, školama, sportskim i javnim objektima, pa čak i zatvorima odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije.

>> DP-ov plan za demografiju: Umjesto Hrvata iz BiH - dovoditi Hrvate iz Južne Amerike

Pročitajte više