Novi naraštaj ročnika krenuo na dragovoljno vojno osposobljavanje

Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

U SREDIŠTU za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u Požegi u petak je započela obuka 25. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snaga RH, obuka ročnika vrhunskih sportaša te obuka kandidata za časnike zdravstvene službe.

U drugom ovogodišnjem naraštaju prihvaćeno je 165 ročnika, među kojima je 135 ročnika i 30 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te dva ročnika vrhunska sportaša – gimnastičar Tin Srbić i atletičar Stipe Žunić, kao i dvoje kandidata za časnike zdravstvene službe, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja. Na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provest će osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku, a završetak obuke planiran je za 27. lipnja 2019.

Obuka kroz tri faze i kroz različita programska područja

Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, druga također u požeškoj vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i na strelištu Novo Selo u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedana, a treća faza obuke u trajanju od tjedan dana provodi se ponovno u vojarni u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz različitih programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i drugo.

Obuka ročnika vrhunskih sportaša vremenski je podijeljena u dva razdoblja. Prvi dio traje dvanaest dana i obuhvaća zadaće iz navedenih programskih područja te završava polaganjem svečane prisege, a u drugom razdoblju u trajanju od četiri tjedna ročnicima vrhunskim sportašima omogućeno je sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima.

Provodi se od 2008. godine, obuku završilo ukupno 8163 ročnika

Obuka kandidata za časnike zdravstvene službe traje do 23. svibnja 2019., a nakon završetka Dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidati za časnike zdravstvene službe obuku nastavljaju na Temeljnoj časničkoj izobrazbi.

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se od 2008. godine, a u 24 naraštaja obuku je završilo ukupno 8163 ročnika, od kojih 1003 ročnice.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

MORH podsjeća kako je od 1. siječnja 2019. uvedena i najveća novčana naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje. Odlukom potpredsjednika vlade i ministra obrane naknada je povećana s dosadašnjih 2000 na 3000 kuna. Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga RH, a u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

Pročitajte više