Novi rekord na Antarktici, izmjerena najviša temperatura u povijesti

Pixabay.com

ANTARKTIKA je dostigla novi rekord u temperaturi nakon što su znanstvenici zaključili da je siječanj 2020. godine bio najtopliji siječanj do sada.

9. veljače na otoku Seymour na Antarktičkom poluotoku izmjerena je temperatura od 20,75 Celzijevih stupnjeva. Budući da do sada temperatura u ovom području nikada nije prešla 20 Celzijevih stupnjeva, radi se o apsolutnom rekordu, javlja BBC.

6. veljače je, pak, istraživačka baza Argentine zabilježila temperaturu od 18,3 Celzijeva stupnja, što je do 9. veljače također bio novi rekord.

Najtopliji siječanj do sada

Znanstvena agencija Sjedinjenih Američkih Država National Oceanic and Atmospheric Administration zabilježila je da je prošlog mjeseca temperatura bila za 1,14 Celzijevih stupnjeva viša u odnosu na prosjek 20. stoljeća, čime je nadmašen rekord od 1,10 Celzijevih stupnjeva, koji je postavljen 2016. godine, piše News.com.au.

Rekord u prosječnoj temperaturi određuje se u odnosu na prosjek od 1880. godine do danas, ali smo visoke temperature vjerojatno imali i prije te godine.

Zbog temperaturnog skoka snijeg i led u polarnim područjima se tope, što dovodi do rasta razine mora, a čini se da u ovim regijama temperatura brže raste.

Dijelovi Rusije, Skandinavije i Kanade zabilježili su temperature pet stupnjeva više od prosjeka.

Osim toga, i oceani su topliji nego ikada. Obujam leda na Arktiku je bio za 5,3 posto ispod prosjeka od 1981. do 2010. godine, dok je na Antarktici 9,8 posto ispod prosjeka.

Najtopliji siječanj, nakon što je 2019. zauzela drugo mjesto na listi najtoplijih godina, "jedna je od indikacija da se sve dramatično zagrijava", tvrdi Don Wuebbles sa Sveučilišta u Illinoisu.

Osim što utječe na podizanje razine mora, otapanje leda sa sobom nosi i druge opasnosti. Naime, u ovom ledu se nalazi velika količina metana, koji se može osloboditi u atmosferu kada se led otopi. Što se više leda topi, otapanje će biti brže, jer će visoka koncentracija metana u atmosferi utjecati na daljnje povećanje temperature.

Pročitajte više