Novi slučaj propalog suđenja za silovanje: "Žene ne lažu, policija je ta koja ne radi svoj posao"

Screenshot: YouTube

PONIŠTENJE suđenja britanskom studentu Liamu Allanu ne mijenja činjenicu da se nalazimo u kulturi silovanja u kojoj se žene smatra lažljivicama i uskraćuje im se pravda, piše Julie Bindel za The Guardian.

Dijelove njezinog komentara prenosimo u nastavku.

"Seksualne prijestupnike gotovo je nemoguće osuditi. U klimi u kojoj živimo žene koje progovore o silovanju smatra se lažljivicama, a silovateljima se oprašta ili ih se pušta na slobodu.

Londonska policija najavila je da će ponovo razmotriti sve prijavljene slučajeve silovanja nakon što su u tjedan dana propala dva suđenja, i to zbog propusta policije da objavi dokaze koji ne idu u prilog tužiteljstva. Odluka je dovela do proglasa o epidemiji lažnih optužbi za silovanje, a policiju se optužuje za loše baratanje dokazima".

Kultura silovanja

"Jerry Hayes, tužitelj u slučaju Liama Allana, čije je suđenje zaustavljeno prošli tjedan, za BBC je izjavio da je kasno otkrivanje dokaza endemsko. Predsjednica britanske Udruge kriminalističkih odvjetnika Angela Rafferty izjavila je da je policija "nesvjesno nenaklona" osobama optuženim za silovanje, što ih sprječava u temeljitoj istrazi optužbi.

Međutim, dobro je dokumentirano da policija ne uspijeva otkriti relevantne dokaze u raznim slučajevima, ne samo silovanjima. U međuvremenu, način na koji policijski službenici, pa i oni posebno obučeni, postupaju prema istrazi seksualnih zločina veoma je zabrinjavajuć.

Briga zbog nekolicine lažnih optužnica nerazmjerna je brizi o tomu što se kazni tek minijaturan postotak počinjenih silovanja. To je namjerna propaganda, jer nalazimo se u jeku kulture silovanja.

Zašto više ljudi nije zabrinuto zbog lažnih navoda o nevinosti silovatelja, suučešća žena u silovanju ili lažnih tvrdnji da žene uživaju u seksu bez pristanka? Značajan broj žena i neki muškarci žrtve su silovanja, seksualnog napada i uznemiravanja, a puno je veća šansa da u zatvoru završi upravo žrtva silovanja (kao neizravna posljedica užasa koji je pretrpjela) nego silovatelj.

Zašto nismo bijesni zbog žena koje nikad ne dočekaju pravdu? Maleni broj lažnih optužbi napuhuje se u medijima, a o krizi u sustavu kaznenog pravosuđa u smislu neosuđivanja seksualnih prijestupnika ne piše nitko".

Policijska nekompetentnost

"Treba se zapitati koje dokaze je "moguće otkriti" u slučajevima silovanja i zašto. U nebrojenim slučajevima obrana zahtjeva zapise sa savjetovanja podnositeljice žalbe kako bi se proanalizirale nedosljednosti i rupe u njezinoj priči. To je nedopustivo jer trauma koju doživljavaju žrtve silovanja često dovodi do zbunjenosti i fragmentacije sjećanja. Žrtva silovanja na savjetovanju otkriva intimne detalje, a saznanje da će ih obrana možda pročitati pred čitavim sudom svakog bi odvratilo od tužbe.

Nedostatak resursa više šteti žrtvama nego optuženicima. Centri za žrtve silovanja i ostale usluge podrške zatvaraju se zbog nedostatka sredstava. Bez njihove ključne podrške, žrtve silovanja još teže dolaze do  pravde.

Policijska kompetentnost u istragama silovanja također je upitna. Policijski službenici često na suđenjima izjavljuju da nisu prikupili važne dokaze na mjestu zločina ili nisu razgovarali s ključnim svjedocima. Posljedice su u većini takvih slučajeva kobne za žrtvu, a ne za optuženika".

"Politička korektnost"

"Prije deset godina razgovarala sam sa ženom koju je kao tinejdžerku grupno silovala skupina muškaraca u parku, a jedan od njih silovanje je snimio. Policija je po uzimanju izjave doznala da je žrtva već prije silovana, nakon čega su se prema njoj počeli ponašati kao "lakoj ženi" koja "psihički nije pri sebi". Policija nije uhitila nijednog od počinitelja, a videosnimku su prihvatili kao dokaz ženina pristanka.

Mjesec dana nakon silovanja policija ju je uhitila radi laganja. Izdano joj je upozorenje, koje je poslije izbrisano jer se žrtva odlučila na žalbu. Počinitelji nikad nisu osuđeni.

Slučajevi poput Allanovog navode nas da pomislimo da žene silovanje prijavljuju radi osvete ili dokolice, dok zatvori po šavovima pucaju od nepravedno osuđenih muškaraca.

Budući da u Britaniji samo 6 posto prijavljenih slučajeva silovanja završi osudom silovatelja, to bi onda značilo da ostalih 94 posto žena lažu.

Kada bi mediji izvještavali o svakom slučaju u kojem je optuženi za seksualni zločin oslobođen jer je policija upropastila istragu, ne bismo čitali ni o čemu drugome.

Neki muški komentatori optužuju Kraljevsko tužiteljstvo Ujedinjenog Kraljevstva za "političku korektnost" jer vjeruje ženama koje prijave silovanje.

Drago mi je što policija istražuje sve slučajeve silovanja koji čekaju suđenje jer će možda napokon otkriti zašto su stope osuda za silovanje tako sramotno niske. Bio bi to dobar ishod za tisuće žena i djevojaka koje je sustav katastrofalno razočarao", zaključuje Bindel za The Guardian.

Pročitajte više