Novi sukobi na sjeveru DR Konga - najmanje 54 mrtvih

NAJMANJE 54 ljudi poginulo je u novim plemenskim sukobima na sjeveroistoku Konga, u blizini grada Bunie gdje su raspoređene mirovne snage, javlja u četvrtak Reuters.

Glasnogovornik pobunjeničke skupine PUSIC rekao je da su milicije povezane s plemenom Lendu u utorak ujutro napale grad Tchomiju, 50 kilometara istočno od Bunie, na obalama jezera Albert. U napadu su sudjelovali i pobunjenici Kongoanskog okupljanja za demokraciju (RCD-ML), rekao je.

Prema njegovim riječima, napadači su spalili tri kuće, no obrambene snage uspjele su ih ubiti 32 prije nego su pobjegli u planine.

Izvori UN-a u Buniji potvrdili su da se u Tchomiji vode borbe. Prošloga je mjeseca u borbama oko tog grada poginulo više od 350 ljudi.

Međunarodne mirovne snage pod vodstvom Francuza poslane su u Buniju nakon što je u borbama poginulo na stotine civila, no njihov mandat odnosi se samo na taj grad. Stalna UN-ova misija u DR Kongu nema ni mandat ni ljudstvo za intervenciju u borbama.

Rat u Kongu počeo je 1998. kada su Uganda i Ruanda izvršile invaziju kako bi podržale pobunjenike koji pokušavaju svrgnuti vladu i upleo je mnoge strane vojske i brojne pobunjeničke skupine.

Pročitajte više