Novinari iz BiH poručili Latinu da prestane “pljuvati” po Hercegovcima

SKUPINA hrvatskih novinara iz mostarskog dopisništva Federalne i BH televizije i radija uputila je pismo uredniku HTV-ove emisije Latinica Denisu Latinu u kojem mu zamjeraju na diskriminirajućem odnosu prema Hercegovcima.

Novinarka Angela Cvitanović za Pincom.info  je rekla da je pismo osim Latinu upućeno i ravnatelju HRT-a Mirku Galiću te glavnoj urednici HTV-a Mariji Nemčić. Kako na HTV-u nisu reagirali, pismo je poslano na adrese drugih medija.

U pismu se, između ostalog, navodi kako je način na koji Latinova urednička palica tretira događanja u Hercegovini, Hercegovce, pa i Bosance Hrvate  više nego diskriminirajući te kako su on i novinari koji rade za njega neinformirani.

Navode kako je neistinita njegova tvrdnja od 16. svibnja objavljena u Latinici, po kojoj je Nova bolnica na Bijelom brijegu u Mostaru izgrađena od novca iz hrvatskog proračuna, već samodoprinosom građana još prije rata. Dio sredstava za njezin dovršetak davale su i lokalne vlasti iz proračuna, a onda i Vlada RH, u sklopu pomoći Hrvatima u BiH, za medicinsku opremu i dio građevinskih radova.

Novinari iz BiH od Latina traže da prestane gledatelje zasipati informacijama po kojima se iz hrvatskog proračuna previše izdvaja za Hrvate u BiH. Pitaju se hoće li Latin ikada u svojoj emisiji iznijeti podatak s kime to RH ima suficit u trgovini, te čiji proizvodi su preplavili BiH te tko kupuje te proizvode.

“Sve to što RH pomogne Hrvatima u BiH, gospodo, mi Hrvati u BiH vam vratimo kupovinom hrvatskih proizvoda. Hrvatska ima još susjeda, osim Bosne i Hercegovine, gdje se ne bilježi toliki izvozni uspjeh. Nije presudno ali je bitno, u tim državama nema toliko Hrvata niti hrvatskog lobija koji bi promicao interese hrvatske države” - stoji u pismu kojeg su potpisali novinari u dopisništvu BHTV1 i FRT BiH u Mostaru.

Latinu su poručili da ukoliko nije u stanju u potpunosti informirati, da ne mora ni "pljuvati" po Hrvatima u BiH.

Pročitajte više