Novinari ne rade skandale, već ih samo opisuju i komentiraju

ZBOR novinara u kulturi Hrvatskog novinarskog društva u povodu uvreda na račun novinara na jučerašnjoj izvanrednoj skupštini Hrvatskog društva dramskih umjetnika upozorava da novinari ne rade skandale, već ih samo opisuju i komentiraju.

U priopćenju Zbora novinara u kulturi, s potpisom njegove predsjednice Maja Stanetti, kaže se da kao što glumci imaju pravo na ´prigovor savjesti´, odnosno odluku hoće li na istoj pozornici igrati sa svojim jugoslavenskim kolegama ili ne, da i novinari imaju pravo na svoje mišljenje. A prozvani novinari - Ante Tomić, Miljenko Jergović i Denis Latin - u svojim su komentarima, odnosno kolumnama o glumačkoj situaciji upravo napisali svoje mišljenje. Stanetti podsjeća i na slijed događaja po kojem su ´skandal neprimjerenim izjavama najprije započeli neki glumci, a da se tek zatim o njima pisalo u novinama´.

´Tijek skupštine, kao i neke izjave koje su se tamo mogle čuti, samo su potvrdile sve što su trojica prozvanih kolega, ali i neki drugi, napisali o trenutačnom stanju u glumačkom cehu. Već iz novinskih izvještaja razvidno je da je tamo vladao rječnik krčme, provincijalizima i vrijeđanje novinare´, kaže se u priopćenju Zbora.

Zbor daje podršku trojici novinara uz obećanje da će i dalje ustrajati na istinitom izvještavanju i slobodnom komentiranju događaja iz kulture.

Na kraju se napominje da se ´u novinarskim komentarima nikoga neće tretirati kao svete krave, pa ni glumce´.

Pročitajte više