Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?

Foto: EPA

Kineska novinarka Zhang Zhan, koja je četiri godine provela iza rešetaka zbog izvještavanja o epidemiji covid-19 u Wuhanu, danas bi trebala izaći na slobodu, javlja CNN.

Zhan je bivša odvjetnica i jedna od rijetkih neovisnih kineskih novinara koji su, unatoč medijskoj cenzuri, izvještavali o Wuhanu nakon što je 11 milijuna ljudi završilo u potpunom lockdownu. Pritvorena je u svibnju 2020. godine, a nekoliko mjeseci kasnije osuđena je na četiri godine zatvora zbog "izazivanja svađa i nevolja". To je optužba koju kineska vlada često koristi za napade na aktiviste za ljudska prava.

"Zatvaraju nas u ime prevencije i ograničavaju našu slobodu"

Zhang je, inače, u veljači 2020. godine, samo nekoliko dana od proglašenja lockdowna, u Wuhan doputovala iz 600 kilometara udaljenog Šangaja kako bi izvijestila o širenju virusa i pokušajima njegovog suzbijanja. Više od tri mjeseca dokumentirala je život pod lockdownom i stvarnost s kojom su se suočavali stanovnici - od prepunih bolnica do praznih trgovina. Fotografije i videozapise objavljivala je na X-u (tada Twitteru), YouTubeu i aplikaciji za dopisivanje WeChat. X i YouTube su, podsjetimo, blokirani u Kini.

"Čak su i naši glasovi izvan naše kontrole. Zatvaraju nas u ime prevencije i pandemije te ograničavaju našu slobodu. Ako ne možemo razbiti njihov monopol nad istinom, svijet će za nas biti besmislen", rekla je u videu objavljenom dva tjedna nakon dolaska u Wuhan. Njezine objave naglo su prestale sredinom svibnja, a kasnije je otkriveno da ju je policija privela i vratila u Šangaj.

Kineske vlasti: Nismo se obrušili na medije

U podužoj izjavi objavljenoj u srpnju 2020. godine, ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je da se kineska vlada tijekom pandemije obrušila na novinare koji su "iskoristili svoje pravo na slobodu govora na internetu".

"U Kini nitko nije kažnjen samo zbog davanja izjava. Kineska vlada cijelo je vrijeme provodila svoj odgovor na covid-19 na otvoren i transparentan način", naveli su u priopćenju.

Vlasti u Kini strogo kontroliraju medije, a Reporteri bez granica Kinu su, prema godišnjem indeksu slobode medija, svrstali na 172. od 180 mjesta.

Pročitajte više