Novom Zelandu prijeti ekološka katastrofa: 1700 tona nafte moglo bi iscuriti iz nasukanog broda

NOVI ZELAND se priprema na ekološku katastrofu, jer su strahovi da bi se teretni brod, koji se nasukao kod North Islanda, mogao prepoloviti i ispustiti naftu sve jači.

Ministar za zaštitu okoliša Nick Smith lokalnim je medijima jutros kazao da ova nesreća "ima potencijal postati najveća ekološka katastrofa na Novom Zelandu u zadnjih nekoliko desetljeća".

Podsjetimo, teretni brod Rena, koji je prenosio teret težak preko 40.000 tona, nasukao se na greben kod obale Tauranga, te je već prouzročio naftnu mrlju dugu pet kilometara.  Ministar prometa Steven Joyce kazao je kako se spasilačke ekipe muče da uklone naftu iz nasukanog plovila, kako bi zaštitili Bay of Plenty, koji je jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija. U brodu je 1700 tona nafte.

"Problem je taj što se situacija pogoršava. Dobio sam informacije da postoji velika mogućnost da se brod prepolovi i potone", kazao je Joyce za New Zeland Herald. "Stvar je ozbiljna. Naše službe rade najbrže što mogu, ali je frustrirajuće to što ne možemo nabaviti adekvatnu opremu da uklonimo naftu i opasne kontejnere, dodao je.

"U najgorem scenariju imat ćemo jak udar zagađenja na morsku obalu. Sve su službe u stanju pripravnosti, a problem nam predstavlja činjenica da će se vrijeme u narednim danima drastično pogoršati", kazao je Rob Service iz pomorskog instituta.

Pročitajte više