Nuncij Lozano na korizmenom hodočašću čudotvornom raspelu u katedrali sv. Vida

"Danas je više nego ikada potrebno sve snage usmjeriti na izgradnju zdravih obitelji koje će imati svoj kršćanski identitet", poručio je danas apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Francisco Javier Lozano kleru i vjernicima u propovijedi u sklopu korizmenog hodočašća čudotvornom raspelu u katedrali svetog Vida u Rijeci.

Nuncij Lozano boravi u prvome službenom pohodu Riječkoj nadbiskupiji. Jučer se susreo s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i predstavnicima lokalne vlasti, te je obišao nekoliko samostana. Danas se susreo s bogoslovima i poglavarima u Bogoslovnom sjemeništu Ivana Pavla Drugog, te s redovnicama iz Rijeke i okolice u Nadbiskupskom domu.

Nuncij Lozano rekao je da identitet obitelji proizlazi iz Božjeg nauma po kojemu je ona stvorena kao prisna zajednica života i ljubavi. "Nažalost, u mnogim je obiteljima takav identitet gotovo izblijedio ili se jedva nazire", rekao je, dodajući kako se - "suočeni s pojavama kao što su mlakost bračne i obiteljske ljubavi, odbijanje prihvaćanja novog života, sve brojnije rastave i nevjerstva te nebriga za cjelovit odgoj djece i mladih - moramo vratiti istinskom naumu Boga Stvoritelja".

Istaknuo je da budućnost društva ide preko novih naraštaja, koji od roditelja preuzimaju vrednote, te da se čini neprocjenjiva šteta kada kod roditelja počne blijedjeti Božji naum o obitelji. Podsjetio je na riječi Svetog Oca, koji je roditelje pozvao da se u odgoju koriste pomoći stručnjaka i vjeroučitelja, a mladima poručio da nema rješenja bez žrtava.

Govoreći o hodočašću čudotvornom raspelu u katedrali sv. Vida, koje je posvećeno dječaku mučeniku Vidu, istaknuo je da je "prije 1700 godina dječak Vid prihvatio smrt kao cijenu prihvaćanja vjere u Isusa Krista", dodajući da će ove godine vjernici osobito proslaviti obljetnicu njegove mučeničke smrti.

Drveno raspelo najprije je bilo na pročelju, a sada se čuva na glavnom oltaru katedrale sv. Vida. Po legendi, nakon što je jedan građanin, oko godine 1300. u ljutnji bacio kamen na raspelo, ono je prokrvarilo. Štovanje sv. Vida počelo je oko godine 600. Legenda kaže da ga je u vjeri odgajala dadilja, koja ga, kada otac zatraži da napusti vjeru, odvodi u Rim, gdje je izložen mučenju. Srednjovjekovna Rijeka po njemu se zvala "Rika Sv. Vida", a 15. lipnja svake godine slavi se kao Dan zaštitnika grada Sv. Vida.

Posljednjeg dana pohoda, u ponedjeljak, 29. ožujka nuncij Lozano posjetit će riječku Salezijansku klasičnu gimnaziju, a sastat će se i s predstavnicima gradske i županijske uprave.

(Hina) xhšu ymć

Pročitajte više