Obala Bjelokosti nacionalizira tržište kakovca: Domaća čokolada zasad ne poskupljuje

SUKOBI u Obali Bjelokosti zasad neće dizati cijene čokolade u Hrvatskoj, poručili su iz "Kraša" nakon našeg teksta o odluci predsjednika ove afričke države da nacionalizira trgovinu kakaovcem i tako potpuno preuzme vlast u zemlji koju mu osporava predsjednički protukandidat. Obala Bjelokosti je najveći svjetski izvoznik kakaovca i svaka nestabilnost na tamošnjem tržištu odražava se na cijenu čokolade u svakom kutku globusa.

"Ovo što se događa u Obali Bjelokosti nije novo na tržištu kakaovca. Pretpostavljamo da je Obala Bjelokosti odlučila preuzeti model Gane, gdje država kontrolira promet svakog zrna kakaovca, što se u njihovoj praksi pokazalo dobrim s aspekta same države. Osiguralo je i stabilnu i visoku kvalitetu korisnicima", kažu domaći proizvođači čokolade.

No, i dalje se sa sigurnošću ne može reći hoćemo li se po istim cijenama sladiti čokoladom. Situacija u Obali Bjelokosti, gdje se dvije političke frakcije krvavo bore za vlast, može poremetiti tržište.

"Teško je kazati koje će biti posljedice na globalne cijene, jer treba uzeti u obzir snažno uplitanje burzovnih špekulanata na tržištu kakaovca. Postoji mogućnost da se otvori prostor i novim špekulacijama", upozoravaju iz "Kraša".

Tržište kakaovca zapravo reagira slično tržištu nafte i naftnih derivata: špekulanti iskoriste krizne situacije u zemljama izvoznicama i bez obzira na realne posljedice krize na izvoz, umjetno pumpaju cijene. Pojednostavljeno rečeno, što je u zadnje vrijeme Libija za benzin, to je Obala Bjelokosti za čokoladu.

Obala Bjelokosti nacionalizirala proizvodnju kakaovca: Poskupljuje li nam čokolada?

Zbog napete političke situacije u Obali Bjelokosti, čokolada bi mogla poskupjeti i u hrvatskim trgovinama. Kako javlja CNN, predsjednik ove afričke zemlje Laurent Gbagbo objavio je sinoć da nacionalizira proizvodnju kave i kakaovca, odnosno da će država nadzirati trgovinu ovim sirovinama na cijelom teritoriju. Obala Bjelokosti je najveći svjetski proizvođač kakaovca, a novac od proizvodnje i izvoza najvažnija je poluga političke moći.

Odluku o nacionalizaciji Gbagbo je donio nakon što je izgubio na predsjedničkim izborima u studenom prošle godine, kad je izborna komisija potvrdila da ga je pobijedio protukandidat Alassane Ouattara, ali mu je odbio prepustiti predsjedničku fotelju. Nakon toga oštro su se sukobile pristaše dvojice kandidata u kojima je od prosinca poginulo 365 ljudi.

Kako tvrde analitičari, odluka Gbagboa da nacionalizira proizvodnju kave i kakaa mogla bi biti ključna u zadržavanju vlasti, jer su mu to nepresušan izvor novca kojim vojsku i državnu birokraciju drži na svojoj strani.

Cijene u konditorskoj industriji uvelike diktira cijena kakaovca na svjetskom tržištu, pa o razvoju političke krize u Obali Bjelokosti zbilja ovise i cijene hrvatskih proizvođača čokolade i drugih slatkiša koji sadrže kakaovac.

Pročitajte više