Obama: Egipat je prešao točku s koje nema povratka

AMERIČKI predsjednik Barack Obama kazao je da se Egipat više ne može vratiti na put na kojemu je bio prije demonstracija koje su se raširile diljem države.

Obama odbacuje mogućnost da je Muslimansko bratsko jedina opcija koja nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka može zavladati zemljom. "Mislim da je Muslimansko bratstvo samo jedna od frakcija u Egiptu", kazao je Obama Sky Newsu te dodao kako oni nemaju većinsku potporu.

"Dijelovi ideologije Muslimanskog bratstva su antiamerički"

Obami je važno istaknuti da jedine dvije opcije nisu ili Muslimansko bratstvo, ili sputavanje egipatskog naroda. No, Obama tvrdi i da zna kako Muslimansko bratstvo, zabranjena politička i religijska grupa u Egiptu, je vrlo dobro organizirano te da su "dijelovi njihove ideologije protuamerički". Američki predsjednik nije želio predviđati kada će otići egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

"Samo on zna što će učiniti. SAD ne može nasilno diktirati, ali ono što možemo je reći 'Sada je vrijeme za početak promjena u tvojoj zemlji'", kazao je Obama te dodao kako je Mubarak već odlučio da se neće ponovno kandidirati za predsjednika. Mubarak danas održava prvi sastanak sa svojom novom vladom nakon što je krajem siječnja pokušao smiriti demonstrante s promjenom ministara.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je također kazala da bi prisiljavanje Mubaraka na trenutni odlazak moglo zakomplicirati već ogromne zadatke pred kojima se nalazi Egipat u transformaciji od autokracije do demokracije.

Pročitajte više