Obama: Gadafi mora otići s vlasti



"MOAMER GADAFI mora otići", izjavio je Barack Obama. Predsjednik SAD-a oštro se postavio prema dojučerašnjem savezniku, kazavši da je libijski pukovnik izgubio legitimitet da vodi narod.

"Nasilju u Libiji mora doći kraj. A Gadafi nasiljem pokušava zaustaviti pobunu naroda", prenosi AP izjavu američkog predsjednik Obame koji se novinarima objavio na pressici koju je održao zajedno s meksičkim predsjednikom. Ovo je prvi put da je Obama otvoreno pozvao Gadafija da siđe s vlasti.

Obama također kaže da je SAD usmjerio humanitarnu pomoć prema libijskoj granici. Kazao je i da je odobrio uporabu vojnih zrakoplova za pomoć Egipćanima koji su od revolucije u svojoj zemlji pobjegli u Libiju.

Chavez ponudio savez Gadafiju

U međuvremenu, predsjednik Venezuele Hugo Chavez ponudio je libijskom diktatoru Moameru Gadafiju savez dviju država, kako bi se iznašlo rješenje za libijsku krizu. Nakon Chavezove ponude Gadafiju da se libijska kriza riješi pregovorima u kojima ni posredničku ulogu imale zemlje Latinske Amerike, Europe i Bliskog istoka, cijene nafte u Europi pale su za tri dolara, javlja Reuters.

Pročitajte više