Obama kritiziran i hvaljen zbog priznanja da je konzumirao drogu

DEMOKRATSKI senator Barack Obama, najveći stranački suparnik Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću, jučer je izazvao kritike, ali i pohvale nakon što je prilikom posjeta jednoj srednjoj školi s učenicima otvoreno razgovarao o vlastitim iskustvima s drogom.

Obama je jučer posjetio grad Manchester u državi New Hampshire, gdje će se za dva mjeseca održati ključni preliminarni izbori. U lokalnoj srednjoj školi je s učenicima razgovarao o svom životu i priznao da je u njihovim godinama bio "daleko od uzornog učenika", odnosno da je "previše pio i eksperimentirao s drogama".

Obama tvrdi da je tek s odlaskom na koledž shvatio koliko je griješio i kako mu je život mogao otići u stranputicu. "Čovječe, koliko sam samo godina potrošio", rekao je predsjednički kandidat.

Ovo nije prvi put da Obama otvoreno govori o svojim iskustvima s drogom. U svojoj knjizi memoara, objavljenoj prije početka kampanje, opisivao je kako je kao neiskusan mladić često pušio marihuanu, a povremeno šmrkao i kokain "kada ga je mogao priuštiti".

Obama svoje neprilično ponašanje dijelom objašnjava odrastanjem na Havajima gdje je "vrijeme uvijek dobro" i mladići "imaju dosta prilika za glupo ponašanje". Tvrdi da je u školi bio "dovoljno dobar učenik" kako bi se upisao na koledž, ali da je na bio na putu da završi kao mnogi mladi crnci - kao narkoman i kriminalac.

Obama je manchesterskim učenicima rekao kako je tek na koledžu počeo postavljati mnoga pitanja vezana uz svijet oko njega, te da je dosta čitao kako bi nadoknadio propušteno vrijeme. Kada se vratio s koledža bio je toliko "ozbiljan", da mu je majka govorila da se "opusti".

Odluka senatora Obame da sa srednjoškolcima govori o svojim narko-iskustvima je izazvala oštru kritiku Mitta Romneya, bivšeg guvernera Massachusettsa koji se kao konzervativac natječe za republikansku predsjedničku nominaciju. Romney tvrdi da je Obama "djeci poslao pogrešnu poruku", jer da će mnogi tinejdžeri pogrešno zaključiti kako je u redu konzumirati drogu  s obzirom da je to mogao raditi i možebitni predsjednik SAD.

Nasuprot tome, Obama je dobio pohvalu od strane drugog republikanskog kandidata, bivšeg njujorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija, poznatog po burnom osobnom životu.

"Cijenim njegovu iskrenost", rekao je Giuliani. "Ono što tražimo od kandidata jest da odbace iluziju savršenosti. U stvarnosti je svatko od nas, bilo da se kandidira za guvernera, zastupnika gradonačelnika ili predsjednika, ljudsko biće. Ako nismo napravili pogreške, nemojte glasati za nas jer ćemo u budućnosti napraviti velike pogreške i nećemo se znati s njima nositi."

Obama, inače, nije vodeći svjetski političar koji je priznao konzumaciju "bijelog" u prošlosti. Američki predsjednik George W. Bush nikada nije priznao, ali ni porekao tvrdnje da je 1970-ih volio konzumirati kokain. David Cameron, karizmatski vođa britanski konzervativaca, također je priznao iskustva s kokainom u studentskim danima.

Snimku kontroverznog Obaminog posjeta možete vidjeti ovdje, a Giulianijev komentar na Obamine riječi ovdje.

D.A.

Pročitajte više