Obama pozvao svijet na formiranje "novih koalicija"



AMERIČKI predsjednik Barack Obama priznao je ozbiljen izazove s kojima se svijet mora nositi, ali je rekao kako se SAD s tim problemima ne može izboriti sam. Obama je na pozornicu Opće skupštine UNA-a došao nakon uvodnog govora glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Rekao je kako su među globalnim problemima nuklearna proliferacija, rat, klimatske promjene i ekonomska kriza. Također je rekao kako je "iznimno svjestan očekivanja" koje ljudi imaju od njegova predsjedničkog mandata.

Očekivanja

Rekao je kako očekivanja koja svijet ima od njega, ali je također naglasio kako ta očekivanja nemaju veze s njim direktno, nego s SAD-om kao vodećom silom svijeta.

"Kad sam preuzeo dužnost, mnogi na svijetu već su gledali na Ameriku sa skepticizmom i nepovjerenjem", rekao je Obama. Dio tih stavova bio je utemeljen na krivim percepcijama, ali "dio je imao veze s protivljenjem određenim političkim potezima".

"Nove koalicije"

"No, svijet dijeli zajedničku budućnost, a sve nacije imaju odgovornost rješavanja svjetskih problema, i nemamo luksuz bavljenja međusobnim razlikama", rekao je američki predsjednik.

"Nijedan svjetski poredak koji izdiže jednu naciju iznad druge ne može se izboriti sa svjetskim problemima. Moramo izgraditi nove koalicije i premostiti stare podjele. Sve nacije imaju prava i dužnosti, to je način na koji svijet funkcionira", rekao je.

Pročitajte više