Obersnel iznenađen odlukom o zaustavljanju projekta municipalnih obveznica

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo izjavio da je iznenađen odlukom Ministarstva financija da se gradu Rijeci ne odobri pokretanje projekta izdavanja municipalnih obveznica za oko 300 milijuna kuna.

K tomu, Obersnel je, kako kaže, iznenađen i time što je o toj odluci doznao od novinara, prije nego je stigla do gradske uprave, no istaknuo je da će se svi planirani najveći gradski projekti nastaviti i bez tih obveznica.

Obersnel je naveo da postoji još jedna mogućnost financiranja, ali da o njoj ne želi govoriti sada jer, kako je rekao, postoji bojazan da Vlada preko noći promijeni zakone po kojima je to moguće.

O odluci Ministarstva financija da ne odobri projekt izdavanja obveznica gradonačelnika su, naime, obavijestili novinari "Novog lista" prije nego je odluku službeno zaprimio od Ministarstva, iako je rok za donošenje odluke o tom zaduženju bio 19. travnja, kako piše taj dnevni list.

Grad Rijeka je izabrao Privrednu banku Zagreb za pokrovitelja izdanja tih obveznica, a zahtjev za odobrenjem, po zakonskim odredbama, upućen je u ožujku ove godine Ministarstvu financija, no ono ga je odbacilo s napomenom da se uvrštava u program za sljedeću godinu. U obrazloženju stoji da je gradu Rijeci odobreno zaduženje 2004., a da je ove godine odobreno zaduženje nekim drugim jedinicama lokalne samouprave.

Tim obveznicama, za koje je, ustvrđeno je, postojalo veliko zanimanje, gradska je uprava kanila financirati najveće gradske projekte sljedećih godina, poput gradnje zatvorenog bazena, športske dvorane na Zametu, zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i drugog.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više