OBILJEŽeNO POLA STOLJEĆA ZAVODA ZA AUTOMATIKU

Pola stoljeća Zavoda za automatiku i procesno računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) obilježeno je danas u Zagrebu.

Na svečanosti je predstavljena spomenica Zavoda "Naših pola stoljeća", koja na oko 200 stranica donosi ljetopis Zavoda, njegovu nastavnu i znanstveno-stručnu djelatnost i druge podatke.

U nazočnosti više od 200 gostiju Zavodu su čestitali poslovni partneri, a utemeljitelj Zavoda i voditelj punih 27 godina profesor emeritus Vladimir Muljević (1913.) iznio je pregled razvoja Zavoda. Sva područja s kojima smo se susreli bila su potpuno nova: elektronika, elektronička mjerenja, kibernetika, računalstvo i automatika, kazao je.

Koristili smo se brojnim pogodnostima: suradnjom s domaćim tvrtkama što je omogućilo rad u laboratorijima, kontakte sa zapadnim zemljama, stručne ekskurzije u inozemne tvrtke i znanstvena sjedišta gdje smo dobro primani, predavanja u inozemstvu i prijam inozemnih predavača, izdavanje časopisa i t.d., kazao je Muljević.

Godine 1982. otišao sam u mirovinu sa sedamdeset godina, pa vi računajte koliko sad imam godina, kazao pred desetcima svojih bivših studenata koji pripadaju vrhu hrvatske izvrsnosti iz "slavljeničkih" područja.

Predsjednik Uprave "Konačra" Darinko Bago zahvalio je Zavodu na suradnji, "vrlo važnoj" za "Končar", koji na Zavodu ima pet doktoranata, 19 postidiplomanata i više od 80 stipendiranih studenata. Za hrvatsko gospodarstvo važna je veza sa znanosti, kao što je vama važna veza s gospodarstvom, kazao je Bago.

U pola stoljeća na Zavodu su bile zaposlene 93 osobe na znanstveno-stručnim i nastavnim poslovima te 22 na drugim poslovima.

U spomenici se može naći podatak da je za to vrijeme obranjen 1321 diplomski i 176 magistarskih radova te 45 doktorskih disertacija.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više