Obitelj čovjeka koji u egipatskom zatvoru štrajka glađu: Dobio je medicinsku pomoć

Screenshot: YouTube

OBITELJ egipatsko-britanskog štrajkača glađu Ale Abda el-Fataha rekla je da su im zatvorske vlasti rekle da su poduzele medicinsku intervenciju kako bi se održalo njegovo zdravlje. Abd el-Fatah, istaknuti aktivist i bloger, osuđen je u prosincu 2021. na pet godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih vijesti.

"Rekli su da su provedeni medicinski postupci kako bi se održalo njegovo zdravlje i da su obaviještena pravna tijela", rekla je Reutersu telefonom njegova majka Lejla Soueif. "Nitko nas nije službeno obavijestio o poduzetim radnjama", dodala je.

Majka kaže da joj nije dopušteno čekati ispred zatvora

Abd el-Fatah štrajka glađu 220 dana, od 2. travnja, prosvjedujući time protiv vlastitog zatvaranja i uvjeta u zatvoru. U nedjelju je svoju obitelj obavijestio da će prestati piti vodu, što se poklopilo s dolaskom svjetskih lidera na klimatski summit COP27 u Egiptu.

"Oni kažu da je još u zatvoru", rekla je Soueif. "Nisu mi dopustili da čekam izvan zatvora, odbili su primiti bilo kakva moja pisma", dodala je. Biden se treba sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem na kojem neće izostaviti pitanje ljudskih prava. 

SAD je "u više navrata izrazio zabrinutost" zbog zatvaranja aktivista Ale Abda el-Fataha, kojemu se stanje pogoršava zbog 200 dana dugog štrajka glađu. Biden će "nastaviti pozivati egipatsku vladu da oslobodi političke zatvorenike i provede reforme povezane s ljudskim pravima". 

Pročitajte više